Algele verzi

pagina anterioara

Se numesc alge verzi deoarece conţin īn principal clorofilă. Majoritatea algelor sunt organisme acvatice ce folosesc ca sursă de energie și dezvoltare lumina solară. Corpul algelor poate fi unicelular, colonial sau pluricelular.

 

Fig. 1. Cloroplaste, microscop biologic, obiectiv 40X

 

 

Fig. 2. Ciorchine de alege verzi, microscop biologic, obiectiv 10X

 

Așa cum se poate observa din fotografiile de mai sus, cloroplastele din algele verzi au formă sferică, globulară, diametrele celulei fiind aproximativ egale. De asemenea ele se pot grupa sub formă de ciorchine. Īn ceea ce privește culoarea algelor recoltate din mediul nostru, respectiv un recipient din plastic cu apă dulce poziționat la lumina solară timp de 4-5 luni, aceasta oscilează de la un verde īnchis spre albăstrui, la verde deschis spre gălbui. Acest contrast al culorilor, conferă spectaculozitate imaginii, făcānd practic imposibilă īndepărtarea de microscop.

Cloroplastele sunt plastide verzi, care se găsesc īn toate celulele organelor verzi ale plantelor, si anume: īn frunze, tulpini ierboase, ramuri tinere, fructe necoapte, etc. Culoarea verde a cloroplastelor este condiţionată de o serie de pigmenţi, dintre care cel mai important este clorofila. Forma si mărimea cloroplastelor variază după tipul celular, după specia de plantă etc.

Așa cum se observă īn imaginile de mai sus, la algele verzi, cloroplastele (cromatofori) au dimensiuni mai mari, iar forma lor este globulară. Īn figura 2, se poate observa un ciorchine de alge verzi, care a luat naștere prin asocierea numeroaselor celule de cloroplaste și care par să comunice īntre ele prin intermediul membranei care īnvelește și protejează globul celular. De asemenea putem remarca faptul că īmbinarea celulelor este perfectă, la fel ca īn cazul unor piese de puzzle.

 

Fig. 3. Alge verzi, microscop biologic, obiectiv 10X

 

 

Fig. 4. Alge verzi, microscop biologic, obiectiv 10X

Fig. 5. Alge verzi, microscop biologic, obiectiv 4X

 

Īn figurile de mai sus se poate observa un ansamblu de celule ovalo-sferice verzi și celule filamentoase albastre. Cu ajutorul acestor imagini reușim să scoatem īn evidență diversitatea formelor și culorilor ce caracterizează această lume minusculă.


 

inapoi la pagina anterioara