Crevetii de acvariu
Creveții sunt crustacee acvatice care trăiesc în oceane, mări, lacuri și râuri, iar în cazul nostru în acvariu. Întruna din zilele în care experimentam diverse obiecte/specimene la microscop, am găsit un crevete care sărise din acvariu și care ne-a stârnit curiozitatea în ceea ce privește alcătuirea și structura sa. Creveții sau puii de creveți repezintă hrana ideală pentru majoritatea tipurilor de pești.
|
Fig. 1 Membrele crevetelui, obiectiv 4X |
Fig. 2 Membrele crevetelui, obiectiv 10X |
Așa cum se observă și în imaginile de mai sus, în ceea ce privește membrele creveților, aceștia au un număr mare de picioare specializate. Opt perechi de picioare sunt localizate pe torace. Fiecare picior se termină cu un clește mic care le permite urcarea pe suprafețele verticale. Cele trei perechi din față sunt folosite pentru hrănire, în timp ce celelalte cinci perechi sunt folosite pentru agățat și mers. Aceste picioare sunt lungi și subțiri ca un fir de păr și sunt formate din două părți. Partea superioară este mai groasă, iar partea inferioară este mai subțire. Abdomenul are cinci perechi de picioare. Aceste picioare sunt scurte și rotunde și sunt folosite pentru înotat. Ele pot fi folosite și pentru săparea unei ,,vizuini’’ și unele femele își folosesc aceste picioare pentru a căra ouăle. Corpul creveților este turtit lateral și încovoiat.
Creveții au două perechi de antene în formă de bici, care conțin organele de simț gustative și tactile, care-i ajută să găsească hrana. Ochii creveților sunt bombați și compuși din sute de lentile puse laolaltă. Ochii funcționează ca un mecanism de avertizare timpuriu împotriva prădătorilor și crevetele reacționează imediat dacă vede ceva mișcându-se în față.
În imaginile de mai jos, am reușit să surprindem în detaliu ochii unui crevete.
|
Fig. 3 Ochi de crevete, obiectiv 10X |
|
Fig. 4 Ochi de crevete, obiectiv 10X |
De asemenea, se poate observa în imaginile de mai sus structura internă a membranei, care este puternic vascularizată și de culoare albă-gălbuie.