Hartia

pagina anterioara

Hârtia este obținută din fibre de celuloză amestecate, care se mențin împreună fără un alt liant cu excepția legăturilor de hidrogen și a împletirii fibrelor.

Deși cele mai căutate materiale celulozice pentru fabricarea hârtiei sunt pulpa lemnoasă a unor specii de arbori de esență moale, în special cea a coniferelor, datorită existenței fibrelor de celuloză în structura multor plante, de la ierburi până la arbori, se pot folosi și multe alte fibre, așa cum ar fi cele ale plantelor de bumbac, in, cânepă sau orez.

Celulele plantelor sunt alcătuite din fibre celulozice conectate.

 

Fig. 1 Structura hârtiei, obiectiv 4X

 

Fig. 2 Structura hârtiei, obiectiv 4X

 

Așa cum se observă în figurile 1 și 2, fibrele de celuloză care intră în compoziția hârtiei sunt conectate între ele precum niște circuite, rezultând în final o suprafață perfect plană și compactă. De asemenea se pot observa și spațiile libere care se crează între fibrele de celuloză. Imaginea hârtiei prin intermediul microscopului, poate fi asociată cu o pânză de păianjen.

 

Fig. 3 Structura microfibrelor din hârtie, obiectiv 10X

 

Fig. 4 Structura microfibrelor din hârtie, obiectiv 40X

 

În figurile 3 și 4, se poate observa structura microfibrelor din hârtie precum și modul în care ele sunt conectate. În ambele imagini am surprins microfibrele de pe marginea exterioară a hârtiei, care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Microfibrele de celuloză sunt asemeni unor filamente subțiri organizate în diverse combinații sau împletituri.

 

 

inapoi la pagina anterioara