Iaurtul
Oricāt de banal vi s-ar părea iaurtul, observarea acestuia prin microscop generează imagini inedite și spectaculoase. Cu ajutorul unei pipete am pus o picătură de iaurt simplu pe o lamă, peste care am așezat cu grijă o lamelă.
Am īncercat ca mostra folosită să fie prelevată de pe suprafața iaurtului, fiind cāt mai lichidă.
sus Fig. 1 Cultură de iaurt, obiectiv 4X in stanga Fig. 2 Cultură de iaurt,
obiectiv 4X |
Īn figurile de mai sus se poate observa structura și consistența foarte densă a iaurtului. Dacă īn realitate și īn viața de zi cu zi iaurtul are culoarea albă, īn fotografiile realizate prin microscop, culorile sunt variate. Astfel se pot observa cāteva nuanțe de verde, galben, roșu și violet.
|
Fig. 3 Cultura de iaurt, obiectiv 10X
|
Fig. 4 Cultură
de iaurt, obiectiv 40X
|
Ceea ce se observă īn figurile 3 și 4 sunt bacterii, intens colorate și sub diferite forme: bastonașe, sub denumirea de lactobacili și care au un rol important īn menținerea sănătății, puncte singulare sau șiruri de puncte.