Sectiune prin muschiul striat
Totalitatea mușchilor din corp formează sistemul muscular. Ei reprezintă organele active ale mișcării. Mușchiul este un țesut format din celule musculare, care împreună cu scheletul, formează sistemul locomotor. Mușchii au rol în mișcare, dau formă corpului, dau stabilitate articulațiilor, produc căldură și mențin poziția corpului printr-o permanentă stare de contracție ușoară numită tonus muscular. După structura și funcțiile lor, mușchii sunt netezi și striați.
Mușchiul scheletic se numește striat datorită faptului că la examinarea microscopică se văd benzi/dungi mai deschise și mai închise la culoare. Mușchii striați se fixează pe schelet prin tendoane. O celulă musculară scheletică este alungită și de o formă cilindrică cu o mulțime de nuclei situați în apropierea membranei celulei.
Fibrele cele mai subțiri sunt așa numitele miofilamente. Acestea sunt de dimensiuni foarte mici și sunt dispuse paralel cu axul longitudinal al fibrei musculare striate. Sunt alcătuite din proteine, actină și miozină, care se mai numesc și proteine contractile.
Imaginile de mai jos redau structura internă a mușchiului striat. Astfel observăm că este format din țesut muscular și țesut conjunctiv. Fibrele musculare care intră în alcătuirea mușchiului striat sunt grupate în fascicule musculare unite prin țesut conjunctiv.
|
Fig. 1 Structura mușchiului striat, obiectiv 4X |
Fig. 2 Structura mușchiului striat, obiectiv 10X |
Mușchiul întreg este acoperit de un țesut, asemenea izolației cablurilor ce conțin mai multe fire izolate.
Muşchii voluntari se mai numesc striaţi datorită faptului că la examinarea microscopică aranjamentul fibrilar care se formează oferă un aspect dungat, așa cum se poate observa și în imaginile de mai jos.
|
Fig. 3 Structura mușchiului striat, obiectiv 40X |
Fig. 4 Structura mușchiului striat, obiectiv 10X |
Văzuți la microscop, muşchii striați arată precum o serie de fascicule paralele de fibre adunate împreună pentru a forma o unitate completă.