Traheea de lacusta
Traheea este un organ sub forma unui tub elastic fibros și cartilaginos, care leagă laringele de bronhii și prin care circulă aerul necesar respirației din cavitatea bucală sau nazală în bronhii. Este întâlnită atât la oameni cât și la animale.
Traheea este un organ tubular, cu lungimea de 11 cm și grosimea cuprinsă între 2-2,5 cm. Structura traheei permite acesteia să se dilate și să se alungească în inspirație și îi permite revenirea la dimensiunile inițiale în expirație. Traheele sunt niște tuburi foarte ramificate, care alcătuiesc un sistem traheal. În interiorul lor se află un fir chitinos, spiralat care le ține deschise.
În ceea ce privește structura unei trahei aceasta este formată din pereții traheei și firul chitinos spiralat. Pereții traheei sunt tapetați de un epiteliu de tip respirator ce prezintă numeroase celule caliciforme și care se așează pe o membrană bazală mai groasă. Ultrastructural acest epiteliu este format din 6 tipuri de celule: celule cilindrice ciliate, celule caliciforme, celule cu margine în perie – ce prezintă sinapse cu terminațiuni nervoase și conțin în citoplasmă granule de glicogen, celule cu margine în perie imature, celule bazale cu granule mici, argirofile și celule de rezervă.
Fig. 1 Structura traheei de lacustă, obiectiv 10X
Trebuie reținut faptul că la artropodele traheate sângele nu îndeplinește și funcția de transport al gazelor, astfel că traheele au rolul să conducă oxigenul la țesuturi, iar de aici să ia dioxidul de carbon, pentru a-l elimina.