Viermele merelor

pagina anterioara

Un alt specimen pe care l-am analizat la microscop a fost un vierme găsit īntr-un fruct de măr. Viermii sunt animale nevertebrate, lipsite de picioare, care au corpul moale, lunguieț, cu piele lucioasă.

Viermele merelor este un dăunător care produce pagube īnsemnate fructelor. Acești dăunători produc rosături īn coaja subține a mărului și apoi pătrund īn fruct formānd galerii, hrănindu-se cu pulpa și semințele fructelor.

Viermele merelor are corpul acoperit cu o piele subțire, de culoare brună-cărămizie, bogat vascularizată și are lungimea de 10 mm. Atāt pe suprafața superioară cāt și pe cea inferioară se pot observa numeroase striațiuni transversale. Corpul viermelui este de formă cilindrică, ascuțit la ambele capete. Cavitatea bucală este prevăzută cu două fălci, asemănătoare unor clești cu mai multe ramificații, cu ajutorul cărora īși creează galeriile și, evident, se hrănește.

Īn figurile de mai jos se poate observa culoarea și structura internă a unui vierme. Structura internă a corpului său este prevăzută cu foarte multe ligamente și vase de sānge.

 

 

Fig. 1 Cavitatea bucală a viermelui, obiectiv 4X

 

Fig. 2 Viermele merelor, obiectiv 10X

 

 

 

 

 

 

 

inapoi la pagina anterioara