Montura ecuatoriala GM3000 HPS - 10 Micron

pagina anterioara

Tehnologia HPS. Denumirea de HPS se traduce prin High Precision and Speed - inalta precizie si viteza si reprezinta esenta noilor monturi HPS. Viteza mare, datorita sistemului electronic excelent si motoarelor AC servo. Inalta precizie, datorita encoderelor optice absolute instalate pe ambele axe.

Tehnologia a fost deja folosita la observatoarele profesionale unde pretul ridicat si complexitatea nu reprezinta probleme. Masurarea directa a unghiurilor de rotatie ale axelor permite compensarea unei mari parti din erorile mecanice si backslash. In ultimii ani aceasta tehnologie a inceput sa se regaseasca si la instrumentele dedicate amatorilor sub forma tehnologiei de antrenare directa a axelor monturii (direct drive). Dar aceasta tehnologie are si puncte slabe: axe mai putin rezistente la factori externi cum ar fi dezechilibrari si vant si consumuri mari de energie (care in cazul utilizarii mobile, pe baterii a monturilor este un dezavantaj). Din acest motiv, 10 Micron  continua sa foloseasca traditionalul mod de transmisie prin roti dintate si melci impreuna cu cea de masurare permanenta a pozitiei axelor prin intermediul encoderelor absolute.

GM 3000 HPS. Montura GM3000HPS este construita pentru astronomii pretentiosi care folosesc instrumente pentru astrogfotografie cantarind pana la 100kg (contragreutatile nu sunt incluse).

Miscarile sunt realizate de doua motoare AC servo, ce antreneaza montura prin curele de transmisie cu zero backslash. Pe fiecare axa exista cate o roata melcata din bronz, cu un diametru de 244mm si 315 dinti pe axa RA si 192mm si 250 dinti pe axa Dec. Melcii au diametrul de 32mm / 24mm si sunt fabricati din aliaj de otel. Axele au diametrul de 80mm (RA) si 50mm (Dec.) si, pentru a garanta rigiditate maxima, sunt fabricate din aliaj de otel.

Placa de montare dubla in coada de randunica asigura compatibilitatea cu marea majoritate a telescoapelor aflate pe piata.

Controlul electronic

Sistemul electronic este gazduit intr-o cutie independenta care poate fi usor demontata. Conexiunile cu motoarele, encoderele optice absolute si telecomanda sunt securizate cu suruburi.

Montura poate fi controlata folosind telecomanda, fara a fi necesara conectarea la un PC extern. Telecomanda este construita astfel incat sa poate fi utilizata in orice conditii de iluminare.

Controlul de pe un PC este posibil cu ajutorul unui port RS-232 sau a unei conexiuni Ethernet folosind driverul ASCOM proprietar sau LX200/Astrophysics. Portul RS-232 poate fi folosit si pentru controlul unei cupole acest fapt recomandand GM3000HPS ca pe o montura ideala pentru observatoare. Softul inclus replica controalele telecomenzii pe un PC. Baza de date include stele pana la magnitudinea 16, obiecte din sistemul solar, galaxii, nebuloase, roiuri de stele. Pot fi incarcate in controller elementele orbitale pentru sateliti, comete si sateliti pentru a fi urmarite folosind telecomanda, fara un calculator extern.

Urmarirea

Centrarea in ocular sau pe cip a obiectelor astronomice este precisa datorita folosirii unui model care poate contine pana la 100 de stele, fapt ce permite corectia alinierii clasice polare si a erorilor conice, precum si a flexurilor tubului optic. Astfel, se realizeaza centrarea obiectelor cautate cu o acuratete de 20 arcsecunde RMS. Acelasi model se foloseste si pentru a obtine  o urmarire precisa, compensandu-se refractia atmosferica (in functie de presiunea atmosferica si de temperatura din locul curent)

O serie de functii auxiliare sunt oferite pentru a ajuta utilizatorul sa obtina rapid alinierea polara. Puteti salva si reveni la alinieri mai vechi pentru diferite sesiuni de observatii. Functia este foarte utila in cazul in care detineti mai multe instrumente, in diferite configuratii, fiecare necesitand alte corectii de flexare.

Urmarirea peste meridian, o problema tipica pentru monturile ecuatoriale germane este rezolvata prin posibilitatea de a urmari cu pana la 30 de grade (configurabil) peste meridian, in ambele dirtectii. Astfel, orice obiect poate fi urmarit pentru cel putin patru ore.

Urmarirea precisa elimina obligativitatea autoghidajului in foarte multe cazuri. Encoderele optice de pe fiecare axa permit obtinerea unei erori de urmarire de sub o arcsecunda. Posibilitatea de a folosi autoghidaj exista prin intrebuintarea portului compatibil ST4 sau a conexiunii Ethernet/serial, cu utilizarea unei rate de ghidaj selectabila intre 0.1x si 1x. Rata de ghidaj poate fi corectata automat, astfel incat sa nu fie necesara recalibrarea autoghidajului atunci cand urmariti obiecte aflate pe declinatii diferite.

Alte functii

Si alte functii importante au fost implementate monturii, pentru a oferi maximul de flexibilitate in cele mai des intalnite situatii.

Montura poate fi pornita sau oprita folosind conectorul dedicat, aflat pe panoul de control.

Puteti folosi functiile de balans electronic pentru a echilibra instrumentul fara manevrarea sistemelor de blocare.

Montura poate fi parcata in diferite pozitii pre-setate.

Montura poate controla o cupola astronomica conectata pe portul RS232 si odata configurata poate calcula toti parametri pentru pozitionarea fantei cupolei in fata telescopului.

Caracteristici

Montura ecuatoriala germana
Greutate 60kg
Capacitate de incarcare 100kg
Registru latitudine 20-70 grade
Registru de ajustare pe azimut +/- 10 grade
Bara contragreutati 50mm diametru, otel, 8kg
Axe r.a. 80mm diametru, aliaj de otel

dec. 50mm diametru, aliaj de otel

Rulmenti Rulmenti axiali cu role. Rulmenti conici.
Roti melcate r.a 315 de dinti, 244mm diametru, bronz B14

dec. 250 de dinti, 192mm diametru, bronz B14

Melci diametru 32mm/24mm, aliaj otel
Sistem de transmisie curea de distributie cu recuperare automata a back-slashului
Motoare pe doua axe, AC servo, fara perii
Alimentare 24V DC
Consum 1A la urmarie; 3A la viteza maxima
Viteza go-to ajustabila intre 2 grade/sec si 12 grade/sec
Precizie centrare mai mica de 15 secunde cu mapare interna a 25 de stele - limita la 100 stele
Precizie urmarire tipic - o secunda la 15 minute; 0.6secunde RMS; cu mapare interna a 25 de stele si compensare pentru erori de flexare sau aliniere polara
Stop securizat +/- 30 grade peste meridian in r.a (software)

+/- 45 grade peste meridian in r.a (mecanic)

+/- 170 grade interval in dec. (software)

+/- 172.5 grade interval in dec. (mecanic)

Porturi de comunicare RS-232. port GPS, port protocol ST-4, port Ethernet
Baza de date

Stele: dupa nume, designare Bayer, designare Flamsteed, catalog Bright Stars, SAO, HIP, HD, PPM, ADS, GCVS. Deep-sky M. NGC, IC, PGC, UGC, magnitudine stelara - 16. Sistemul solar: Soarele, Luna, planetele, asteroizi, comete, sateliti artificiali. Coordonate ecuatoriale si altazimutale. Obiecte pre-definite de utilizator.

Caracteristici firmware

pozitii de repaos a monturii definite de utilizator, aliniere pe 2 sau 3 stele, aliniere cu pana la 100 de stele pentru modelare, corectarea alinierii polare, estimarea erorii, moduri de urmarire: solar si lunarajustabile pe ambele axe, gasire si urmarire peste meridian, limita orizontului reglabila, setare manual GPS, control cupole, configurarea refractiei atmosferice, filtru pentru comete si asteroizi, interfata in mai multe limbi.

Control PC prin porturi RS-232 sau Ethernet; update de firmware; update comete, asteroizi si sateliti artificiali. Optional: modul WiFi integrat
Garantie 2 ani
Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi

inapoi la pagina anterioara