Montura ecuatoriala GM4000 HPS - 10 Micron

pagina anterioara

 

Tehnologia HPS. Denumirea de HPS se traduce prin High Precision and Speed - inalta precizie si viteza si reprezinta esenta noilor monturi HPS. Inalta viteza, datorita encodere optice permanente instalate pe ambele axe. Inalta precizie, datorita sistemului electronic excelent si motoarelor AC servo.

Tehnologia a fost deja folosita la observatoarele profesionale unde pretul ridicat si complexitatea nu reprezinta probleme. Masurarea directa a unghiurilor de rotatie ale axelor permite compensarea unei mari parti din erorile mecanice si backslash. In ultimii ani, aceasta tehnologie se regaseste si la instrumentele dedicate amatorilor, impreuna cu o tehnologie care presupune montarea motoarelor direct pe axele monturii. Dar aceasta tehnologie are un important efect nedorit: axe mai putin rezistente. Din acest motiv, 10 Micron  continua sa foloseasca traditionalul mod de transmisie prin roti dintate.

GM 4000 HPS. Montura GM4000HPS este construita pentru observatoarele care detin un instrumentar de pana la 150kg (contragreutatile excluse). Montura poate fi incarcata cu instrumente mari: refractoare de 300mm, newtoniene de 400mm sau cassegrain-uri de 600m.

Miscarile sunt realizate de doua motoare AV servo, cu zero backslash. Pe fiecare axa exista cate o roata melcata din bronz: cu un diametru de 330mm si cate 430 dinti pe ascensia dreapta si cu diametrul de 244mm si 315 dinti, pe declinatie. Melcii au diametrul de 32mm si sunt fabricati din aliaj de otel calit. Axele au diametrele de 85mm (ascensie dreapta) si 80mm (declinatie), pentru a garanta rigiditate maxima.

Placa de montare dubla, in coada de randunica, asigura compatibilitatea cu marea majoritate a telescoapelor aflate pe piata.

Controlul electronic

Sistemul electronic este gazduit intr-o cutie independenta care poate fi usor demontata. Conexiunile cu motoarele, encoderele optice absolute si telecomanda sunt securizate cu suruburi.

Montura poate fi controlata folosind telecomanda, fara a fi necesara conectarea la un PC extern. Telecomanda este construita astfel incat sa poate fi utilizata in orice conditii de iluminare.

Controlul de pe un PC este posibil cu ajutorul unui port RS-232 sau a unei conexiuni Ethernet. Portul RS-232 poate fi folosit si pentru controlul unei cupole acest fapt recomandand GM4000HPS ca pe o montura ideala pentru observatoare.

 

 

Urmarirea

Centrarea in ocular sau pe cip a obiectelor astronomice este precisa datorita folosirii unui model care contine pana la 25 de stele, fapt ce permite corectia alinierii clasice polare si a erorilor conice, precum si a flexurilor tubului optic. Astfel, se realizeaza centrarea obiectelor cautate cu o acuratete de 15 arcsecunde RMS. Acelasi model se foloseste si pentru a obtine  o urmarire precisa, compensandu-se refractia atmosferica (in functie de presiunea atmosferica si de temperatura din locul curent)

O serie de functii auxiliare sunt oferite pentru a ajuta utilizatorul sa obtina rapid alinierea polara. Puteti salva si reveni la alinieri mai vechi pentru diferite sesiuni de observatii. Functia este foarte utila in cazul in care detineti mai multe instrumente, in diferite configuratii, fiecare necesitand alte corectii de flexare.

Urmarirea peste meridian, o problema tipica pentru monturile ecuatoriale germane este rezolvata prin posibilitatea de a urmari cu pana la 30 de grade (configurabil) peste meridian, in ambele dirtectii. Astfel, orice obiect poate fi urmarit pentru cel putin patru ore.

Urmarirea precisa elimina obligativitatea autoghidajului in foarte multe cazuri. Encoderele optice de pe fiecare axa permit obtinerea unei erori de urmarire de sub o arcsecunda. Posibilitatea de a folosi autoghidaj exista insa, prin intrebuintarea portului compatibil ST4 sau a conexiunii Ethernet/serial, cu utilizarea unei rate de ghidaj selectabila intre 0.1x si 1x. Rata de ghidaj poate fi corectata automat,  astfel incat sa nu fie necesara recalibrarea autoghidajului atunci cand urmariti obiecte aflate pe declinatii diferite.

Alte functii

Si alte functii importante au fost implementate monturii, pentru a oferi maximul de flexibilitate in cele mai des intalnite situatii.

Montura poate fi pornita sau oprita folosind conectorul dedicat, aflat pe panoul de control.

Puteti folosi functiile de balans electronic pentru a echilibra instrumentul fara manevrarea sistemelor de blocare.

Montura poate fi pastrata in diferite pozitii pre-setate.

Montura mai beneficiaza si de o functie pentru utilizare usoara in observatoare. Portul serial RS-232 poate fi folosit pentru conectarea directa la o cupola, evitandu-se obligativitatea utilizarii un PC ajutator. Dupa ce a fost configurat cu parametrii instrumentului, softul este capabil sa realizeze toate calculele necesare pentru a pozitiona deschiderea cupolei exact in fata tubului optic.

 

Caracteristici

Montura ecuatoriala germana
Greutate, vesiune ultraportabila 120kg - fara accesorii
Capacitate de incarcare 150kg
Registru latitudine 23-70 grade
Registru de ajustare pe azimut +/- 10 grade
Bara contragreutati 60mm diametru, otel, 13kg
Axe r.a. -50mm diam., dec - 80mm diam.; aliaj de otel
Rulmenti Rulmenti conici.
Roti melcate r.a. - 430 de dinti, 330mm diametru, bronz B14

dec. - 315 dinti, 224mm diametru, bronz B14

Melci diametru 32mm, aliaj otel calit
Sistem de transmisie curea de distributie cu recuperare automata a back-slashului
Motoare pe doua axe, AC servo, fara perii
Alimentare 24V DC
Consum 0.5A la viteza siderala; 5A la viteza maxima
Viteza go-to ajustabila intre 2 grade/sec si 5 grade/sec (4g/s r.a.)
Precizie centrare mai mica de 20 secunde cu mapare interna a 25 de stele
Precizie urmarire tipic - o secunda la 15 minute; 0.6secunde RMS; cu mapare interna a 25 de stele si compensare pentru erori de flexare sau aliniere polara
Stop securizat +/- 30 grade peste meridian in r.a (software)

+/- 45 grade peste meridian in r.a (mecanic)

+/- 170 grade interval in dec. (software)

+/- 172.5 grade interval in dec. (mecanic)

Porturi de comunicare RS-232. port GPS, port protocol ST-4, port Ethernet
Baza de date

Stele: dupa nume, designare Bayer, designare Flamsteed, catalog Bright Stars, SAO, HIP, HD, PPM, ADS, GCVS. Deep-sky M. NGC, IC, PGC, UGC, magnitudine stelara16. Sistemul solar: soarele, luna, planetele, asteroizi, comete, sateliti artificiali. Coordonate ecuatoriale si altazimutale. Obiecte pre-definite de utilizator.

Caracteristici firmware

pozitii de parcare a monturii definite de utilizator, aliniere pe 2 sau 3 stele, aliniere cu 25 de stelepentru modelare, corectarea alinierii polare, estimarea erorii, moduri de urmarire: solar si lunarajustabile pe ambele axe, gasire si urmarire peste meridian, limita orizontului reglabila, setare manual GPS, control cupole, configurarea refractiei atmosferice, filtru pentru comete si asteroizi, interfata in mai multe limbi.

Control PC prin porturi RS-232 sau Ethernet; update de firmware; update comete, asteroizi si sateliti artificiali.
Garantie 2 ani

Model

Pret cu TVA Disponibilitate
Montura GM 4000 HPS 22.900 Euro la comanda

inapoi la pagina anterioara