Corector pentru dispersia atmosferica ADC

pagina anterioara

Corector de dispersie atmosferica ADC

Lumina de la stele, planete sau alte obiecte deep-sky calatoreste prin spatiu si apoi prin atmosfera Pamantului inainte de a ajunge la noi. Aceasta schimbare a mediului prin care se transmite lumina produce o dispersie cromatica prin devierea verticala a luminii, efectul fiind mai mult sau mai putin puternic, in functie de lungimea de unda a elementelor ce compun lumina. Putem spune ca atmosfera se comporta ca o prisma.  Fenomenul este vizibil daca privim marginile rosu / albastru ale obiectelor pe care le observam. Dispersia atmosferica duce la pierderea contrastului, a rezolutiei imaginii si scade nivelul de detalii disponibil privitorului.

Cu cat obiectul se afla mai sus pe cer, cu atat cromatismul atmosferic este mai putin pregant insa nu dispare cu totul nici in cazul in care obiectul se afla la zenit. Chiar daca are un efect mai mic decat turbulentele, dispersia are rezultate nedorite asupra imaginii si influenteaza in special telescoapele cu un diametru mai mare de 200mm.

Un corector de dispersie atmosferica (ADC) este un accesoriu opto-mecanic ce consta in doua prisme ce se contra-rotesc cu scopul de a corecta aberatiile cromatice.

imagine realizata fara ADC imagine realizata cu ADC

Accesoriul se pozitioneaza intre camera si telescop (sau lentila barlow) si va fi, in mod normal, intotdeauna ultima piesa montata in fata senzorului camerei.

Corectorul ADC este conceput si fabricat in Franta. Prismele folosite sunt produse in Europa. Straturile antireflexive sunt aplicate pe toate suprafetele prismelor.

Pozitia prismelor este usor de ajustat cu ajutorul a doua suruburi de plastic. Pozitia este fixata prin strangerea usoara a acestor suruburi. Filetele T2 interior si exterior ale instrumentului permit conectarea la o gama larga de accesorii astronomice.

fara corectie

corectie maxima

Acest accesoriu este potrivit pentru fotografie planetara, fotografie deep-sky,  spectroscopie, observatii vizuale.

Specificatii tehnice

Analizele realizate de un laborator independent au oferit informatii despre calitatea superioara a straturilor anti-refelex aplicate pe suprafetele prismelor:

click pentru marire

In mod similar, au fost realizate masuratori la interferometru asupra suprafetelor prismelor ce au indicat erori RMS 32nm si 164nm PV (pe intreaga suprafata, inclusiv margini). Centrul cu diametru de 8mm (folosit in mod normal la astrofotografie) a prezentat erori RMS 4.98nm si 38nm PV. Masuratorile efectuate pe mai multe prisme alese aleatoriu nu arata caracteristicele unei suprafete, ci a efectului compus a tuturor celor 4 suprafete.

Filete T2 interior si exterior
Dimensiune 30mm x 48mm
Apertura optica 24mm
Optica 2 prisme
Unghiul prismelor 2 grade
Acuratete (Lambda) 1/10PV
Straturile antireflex Model standard: 430nm - 750nm

Model UV: 300nm - 700nm

Suprafata laterala Innegrita pentru un contrast crescut
Substrat Sticla de inalta calitate cu transmisie  170nm - 2500nm

Sunt disponibile doua tipuri de corectoare de dispersie atmosferica:

ADC standard: optimizat pentru spectrul vizibil cu straturi anti-reflexive optimizate pentru 450-750nm. Este cel mai recomandat corector de dispersie cromatica, putand fi folosit cu orice telescop pentru fotografie in spectrul vizibil. De asemenea se poate folosi si pentru fotografie planetara in infrarosu, intrucat lasa sa treaca o cantitate suficienta de lumina cu lungimi de unda intre 700-1000nm.

ADC UV: optimizat pentru spectrul vizibil cu straturi antireflexive ce permit si trecerea radiatiei UV, in spectrul 300-700nm. Corectorul ADC UV este recomandat pentru fotografierea planetei Venus, formatiunile noroase din atmosfera planetei radiind puternic in acest domeniu de frecventa. Pentru celelalte planete si obiecte deepsky este suficient corectorul ADC standard. Pentru a putea realiza fotografie in ultraviolet si a beneficia astfel de spectrul mai larg al straturilor antireflex, corectorul trebuie folosit doar cu telescoape ce lasa sa treaca si radiatia UV (reflectoare newtoniene, refractoare apocromate bine corectate). Refractoarele acromate, telescoapele catadioptrice sunt optimizate in general pentru spectrul vizibil si lasa sa treaca foarte putina radiatie UV, astfel ca nu are sens utilizarea unui ADC UV cu aceste instrumente. De asemenea pentru fotografia in spectrul UV este necesar sa fie utilizate camere cu cip monocrom sensibile in UV, fara filtru in fata cipului sau cu un filtru care lasa sa treaca si radiatia UV, dar sa taie radiatia infrarosie.

 

Model

Pret cu TVA Disponibilitate
ADC standard 1515 RON in stoc - 20 martie
ADC UV 1750 RON la comanda

inapoi la pagina anterioara