Planetarii digitale si cupole pentru planetarii STARMAX

Planetariile sunt printre cele mai ingenioase masinarii realizate de om cu scopul de a simula cerul noptii intr-o incapere cu ecran semisferic (cupola). Inca de la constructia primului planetariu optic in 1923 de catre Zeiss, acestea au constituit instrumente educationale complexe constructiv si functional, trecerea anilor aducand numeroase imbunatatiri si designuri noi. Odata cu revolutia digitala si cea audio-video, tehnologia planetariilor s-a schimbat, trecandu-se de la proiectoarele opto-mecanice clasice la proiectoare digitale video. In prezent multe planetarii renunta complet la proiectoarele complexe opto-mecanice, in favoarea proiectoarelor video sau a unei combinatii intre cele doua pe considerente functionale (posibilitatea de a proiecta nu doar stele, ci si filme pe diferite alte teme), de fiabilitate (mai putine elemente in miscare si mai usor de intretinut), dar si de costuri (proiectoarele video sunt mult mai ieftine decat proiectoarele opto-mecanice). Astfel din ce in ce mai multe institutii precum muzee si scoli cu bugete mici, care nu si-ar permite sa investeasca intr-un planetariu opto-mecanic, reusesc sa se doteze cu planetarii mici mult mai versatile decat tehnologia clasica.

In aceasta tendinta se inscrie si oferta noastra de planetarii complete mici. In urma cercetarilor si proiectului desfasurat pe parcursul a aproape 2 ani, STARMAX este acum in masura sa ofere solutii de planetarii mici la cheie, proiectate si realizate in Romania. Oferim atat cupole semisferice pentru proiectie cu diametre intre 2,5m si 7m, cat si sisteme de proiectie adaptate pentru proiectie semisferica si planetariu.

Cupolele noastre sunt realizate din fibra de sticla si sunt montate pe suport metalic fix (modelele mai mari) sau fix cu posibilitatea de mobilitate (modelul de 2,5m, la alegere). La cupolele mai mari instalarea cupolei si decorarea peretilor de sub cupola este asigurata de noi. Cupola de 2,5m poate fi instalata de utilizator cu minime abilitati tehnice. Standard oferim un sistem de proiectie video bazat pe un singur videoproiector DLP modificat cu un sistem de proiectie fisheye 180 grade. Putem implementa si sisteme de proiectie cu 2 proiectoare care furnizeaza o rezolutie totala mai mare. De asemenea in cazul cupolelor mici de 2,5m si 5m putem implementa si un planetariu demonstrator Baader. Mai multe detalii despre cupolele si sistemele de proiectie se gasesc pe paginile dedicate de mai jos:

Cupole Sisteme de proiectie
   

Cupole pentru observatoare astronomice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

inapoi la pagina principala