Sisteme de proiectie pentru planetariu STARMAX

pagina anterioara

Proiectoarele pentru planetarii se pot grupa in 2 categorii: planetarii opto-mecanice si planetarii digitale. Planetariile opto-mecanice sunt primele aparute si se bazeaza in mod clasic pe un sistem de discuri perforate cu sistemele de constelatii si alte stele iluminate cu lampi, leduri sau fibra optica ce sunt proiectate pe cupola prin intermediul unor obiective de proiectie sau chiar fara. Planetele, forma constelatiilor si alte reprezentari grafice sunt realizate de proiectoare dedicate care se pot misca individual. Planetariile digitale au aparut in anii '80 ai secolului trecut si s-au perfectionat pe masura ce tehnica proiectie si computerele s-au dezvoltat. Proiectorul opto-mecanic este inlocuit cu un proiector digital cu obiectiv fisheye sau un sistem de mai multe proiectoare digitale care proiecteaza pe cupola imaginea cerului realizata de un program de simulare pe calculator. Se pot proiecta si orice alte filme predeformate pentru cupola sau imagini statice. Astfel, sistemele de proiectie digitala sunt mai versatile decat planetariile opto-mecanice, din acest motiv atat planetariile vechi, cat si cele noi se doteaza in prezent cu sisteme digitale, uneori chiar eliminand din centrul cupolei proiectorul opto-mecanic. Oferim pentru planetariile noastre ambele sisteme de proiectie:

- un proiector simplu optomecanic realizat de Baader Planetarium, ce poate fi utilizat in cupole de 2,5m si 3,5m. Mai multe detalii despre planetariul Baader sunt prezentate pe pagina dedicata acestuia: planetariul Baader Planetarium.

 

- un sistem de proiectie digitala bazat pe videoproiectoare comerciale DLP/LCOS si un ansamblu optic fisheye 180 grade dedicat ce acopera toata cupola. Videoproiectoarele implementate de noi ofera rezolutii totale intre aproximativ 1,1 milioane si 1,6 milioane de pixeli pe cupola, rezolutia efectiva proiecProiector planetariu STARMAXtata putand fi putin mai mica in functie de modelul ales.      

Prin experimente realizate cu diferite videoproiectoare de catre comunitatea planetaristilor s-au gasit cateva modele care ofera imagini bune pe cupola si care sunt implementate preponderent in sisteme similare. Astfel am ales sa oferim in Romania mai multe sisteme, ce difera atat la nivelul rezolutiei (numar de pixeli proiectati), cat si la calitatea imaginii (luminozitate, vizibilitatea barierei dintre pixeli, claritatea imaginii spre marginile cupolei, contrast, nivelul de negru al fundalului). Toate videoproiectoarele existente au lampi foarte puternice, astfel ca un singur proiector poate realiza proiectii adecvate in conditii de planetariu pe cupole pana la 7m. Sunt si planetarii mai mari de 8-12m care au sisteme formate dintr-un singur videoproiector care produce imagini bune, insa acestea sunt mai degraba extrema la limita rezolutiei acceptabile.

Putem implementa mai multe sisteme de proiectie:

- sisteme de proiectie monoproiector (un singur videoproiector amplasat central) - mai jos sunt prezentate variantele actuale;

- sisteme de proiectie multiproiector (2-6 videoproiectoare) amplasate central sau pe margine;

- sisteme de proiectie realizate pe baza unor videoproiectoare comerciale adaptate pentru proiectie pe cupola prin modificarea traseului printr-un sistem optic fisheye ce se ataseaza in fata obiectivului original pentru a deforma imaginea pentru a acoperi o cupola (aceasta varianta are avantajul pretului foarte scazut, putand fi adaptata la orice videoproiectoare existente si care nu modifica ireversibil videoproiectorul, putand fi astfel utilizat in continuare si pentru proiectie cu obiectivul original)

- sisteme de proiectie dedicate pornind de la videoproiectoare profesionale cu obiective dedicate pentru proiectie in planetariu.

In varianta sistemului de proiectie cu un singur videoproiector, acesta este conectat la un calculator si se foloseste pentru simulare programul de planetariu Stellarium sau softul derivat Nightshade. Stellarium este un soft de planetariu open-source care are un mod de prezentare deformat pentru proiectie fisheye. Stellarium poate fi utilizat in planetariu fie in modul online in care prezentatorul proiecteaza cerul si realizeaza simulari in direct in timp ce prezinta verbal, fie se pot scrie scripturi ce pot include si alte imagini si sunete/melodii ce pot fi rulate automat de catre Stellarium. De asemenea se pot proiecta filme predeformate pentru proiectie pe cupola, ce pot fi achizitionate separat sau pot fi realizate de catre utilizatori.

In prezent oferim 3 sisteme de proiectie cu un singur videoproiector pentru planetariu, dupa cum se poate observa in tabelul de mai jos.

StarDome DLP 1080 StarDome LCOS 1050 StarDome DLP 1200
Videoproiector HD DLP - 1080p, intre 1 si 1,16 milioane de pixeli pe cupola (in functie de obiectivul de proiectie) Videoproiector SXGA 3LCOS - 1050p, intre 1 si 1,1 milioane de pixeli pe cupola (in functie de obiectivul de proiectie) Videoproiector WUXGA DLP - 1200p, intre 1,1 si 1,44 milioane de pixeli pe cupola (in functie de obiectivul de proiectie)
Luminozitate: 1700-4000 lumeni Luminozitate: 4000 lumeni Luminozitate: 3000-6000 lumeni
Contrast: 500:1 ANSI Contrast: 1000:1 ANSI Contrast: 2000:1 ANSI
Adecvat pentru proiectie pe cupole de 2,5m si 5m Adecvat pentru proiectie pe cupole de 2,5m - 5m - 7m Adecvat pentru proiectie pe cupole de 2,5m - 5m - 7m
Sistem obiective fisheye ST1 (constructie proprie) sau obiectiv fisheye dedicat Sistem obiective fisheye ST1 (constructie proprie) sau obiectiv fisheye dedicat Sistem obiective fisheye ST1 (constructie proprie) sau obiectiv fisheye dedicat
Se pot instala si sisteme alcatuite din 2 sisteme de proiectie in paralel pentru o rezolutie totala de aprox. 2 megapixeli Se pot instala si sisteme alcatuite din 2 sisteme de proiectie in paralel pentru o rezolutie totala de aprox. 2 megapixeli Se pot instala si sisteme alcatuite din 2 sisteme de proiectie in paralel pentru o rezolutie totala de aprox. 2 megapixeli.
Contine:  sistem de optica fisheye, stand, PC optimizat, licenta Windows Contine: sistem de optica fisheye, stand, PC optimizat, licenta Windows

Contine: sistem de optica fisheye, stand, PC optimizat, licenta Windows

Pentru flexibilitate putem instala optional pe marginea cupolei inca 1 sau 2 proiectoare standard pentru a permite proiectarea de imagini peste imaginea proiectata de proiectorul principal. In acest fel se pot proiecta imagini statice, nedeformate, pentru a ilustra diferite aspecte in timpul prezentarii. Proiectoarele auxiliare sunt dotate cu obturator electric exterior pentru blocarea imaginii fara a opri videoproiectorul si reluarea rapida a proiectiei prin deschiderea obturatorului.

Sisteme de proiectie multiproiector

Pentru cupolele de proiectie pana in 7m putem implementa si un sistem de proiectie bazat pe 2 videoproiectoare fisheye centrale pentru a obtine o rezolutie aproape dubla fata de un sistem cu un singur proiector. Astfel, cu 2 videoproiectoare HD in paralel se obtine o rezolutie efectiva totala de aproximativ 1900X1900 de pixeli (fata de aproximativ 1050X1050 pixeli cu un singur videoproiector).

Sistem audio

In mod standard implementam un sistem audio 2.1 simplu pentru cupola de 2,5m si 5.1 pentru cupolele de 4m si 6m. Modelul, marca si pretul pot diferi in functie de disponibilitatea stocurilor la importatori si vor fi comunicate in momentul comenzii.

Pret si disponibilitate

Datorita variatiilor preturilor componentelor si a schimbarii aproape anuale a tehnologiei si modelelor de videoproiectoare, sistemele de proiectie de planetariu sufera de la an la an modificari si imbunatatiri. De aceea pretul sistemelor de proiectie este disponibil la cerere.

Disponibilitatea sistemelor de proiectie de planetariu este in general intre 6 si 8 saptamani de la momentul comenzii ferme. Fiecare sistem este realizat la comanda si include cele mai noi tehnologii de proiectie si calcul.

Mai jos prezentam cateva imagini realizate in planetariul aflat la sediul nostru cu sistemul de proiectie StarDome DLP 1080. Senzatia produsa este aproape 3D, de imersiune in spatiu, actiunea avand loc deasupra capului spectatorilor in toate directiile. In cazul proiectiilor 3D senzatia de realism este spectaculoasa, mai puternica decat in cazul filmelor 3D din cinematografele obisnuite.

Detalii intr-o galaxie spirala pe cupola planetariului

Zbor deasupra unor lanturi muntoase - simulare pe cupola

Animatie cu telescopul Hubble in 3D in planetariu

Soarele in 3D - proiectie de film pe cupola

Soarele - secventa dintr-un film pentru planetariu

Proeminente solare - secventa dintr-un film pentru planetariu

Rasaritul Pamantului vazut de pe Luna - secventa dintr-un film pentru planetariu

Evolutia formatiunilor noroase in timp - simulare pe cupola planetariului

Reglarea sistemului optic de proiectie - mira de referinta

Rasarit de Luna deasupra unui oras american

Planetariu Starmax - Stele in miscare

Stele in miscare pe cupola planetariului - proiectie de film pe cupola planetariului

Modulul de comanda Apollo in planetariul STARMAX

Modulul de comanda Apollo - proiectie de film pe cupola planetariului

Asteroizi in cupola planetariului STARMAX

Asteroizi - proiectie de film pe cupola planetariului

Galaxie - proiectie de film pe cupola

Galaxie - proiectie de film pe cupola planetariului

Jupiter cu 2 sateliti - proiectie cu Stellarium pe cupola planetariului

 

Jupiter cu 2 sateliti - proiectie cu Stellarium pe cupola

Jupiter cu satelitul Europa - proiectie de film pe cupola planetariului

Jupiter cu satelitul Europa - proiectie de film pe cupola

Luna - proiectie cu Stellarium pe cupola

Luna - proiectie cu Stellarium pe cupola

Meteori - proiectie de film pe cupola

Meteori - proiectie de film pe cupola

Polul nord ceresc si steaua Polara - simulare cu Stellarium pe cupola

Polul nord ceresc si steaua Polara - simulare cu Stellarium pe cupola

Soarele cu protuberante si pete- proiectie de film pe cupola

Soarele cu protuberante si pete- proiectie de film pe cupola

inapoi la pagina anterioara