Camera CCD Atik 11000

pagina anterioara

O CAMERA DE FORMAT MARE, CU REZOLUTIE INALTA SI CIP RACIT

ATIK 11000 este cea mai buna camera disponibila de la ATIK si este rezultatul intregii experiente acumulate in design si constructie si al cercetarilor realizate de ATIK in domeniul dezvoltarii camerelor pentru astrofotografie.

ATIK 1100 incorporeaza un senzor cu dimensiuni impresionante: 35mm x 24mm. Este destinata utilizatorilor care nu sunt dispusi la niciun compromis atunci cand vine vorba de calitatea imaginlor sau a constructiei camerei. Senzorul CCD folosit este produs de Kodak: KAI-11002 si este disponibil in doua variante: alb-negru sau color. Este dificil de imaginat dimensiunea senzorului daca nu va aflati in fata lui. Imaginea de mai sus (o comparatie cu senzorii camerelor ATIK 4000 si ATIK 314L+) va poate da o idee.

Imaginile produse de aceasta camera uimitoare au detalii incredibile. Pot fi printate la dimensiuni A3 sau mai mari! Este o placere sa le privesti pe monitorul unui calculator.

Caracteristici ale camerei. Senzorii de imagine Kodak si-au castigat o buna reputatie in lumea astrofotografiei, oferind calitati ce nu se regasesc la cipurile Sony. Trebuie stiut ca pentru a obtine maximul de la un cip Kodak este nevoie si de componente electronice de control foarte sofisticate sau de un sistem foarte eficient de racire. Aici intervine experienta si excelenta ATIK in design si constructie.

Senzorii Kodak necesita folosirea cadrelor negre (dark-uri) pentru calibrare care trebuie luate la aceeasi tempratura ca si imaginea primara. ATIK 11000 reuseste aceasta prin reglarea precisa a temperaturii, folosind un sistem de racire cu elemente Peltier pe doua nivele si un ventilator. Rezultatul este posibilitatea de a raci cu pana la 38 de grade Celsius sub temperatura mediului - suficient pentru aproape toate situatiile.

Pentru situatii mai dificile  puteti introduce apa in sistemul intern de racire. In acest caz, racirea maxima depinde si de temperatura apei, rezultand o diferenta de aproximativ 45 de grade atunci cand folositi apa la temperatura de la robinet.

ATIK 11000

doua variante disponibile: cu cip monocrom sau color

Monocrom

Pret cu TVA: 25700 RON

Color

Pret cu TVA: 25700 RON

Disponibilitate: la comanda, livrare in 10-14 zile

Livrare gratuita in Romania

 

click pentru imagine mai mare

 • O astfel de racire eficienta duce zgomotul termal la un minim absolut si reduce considerabil pixelii arsi (hot pixels). Creste in schimb riscul aparitiei condensului pe camera. De aceea, un sistem foarte eficient este folosit pentru a usca aerul din interiorul camerei in care se afla senzorul, prevenindu-se aparitia condensului intern. Condensul extern este evitat cu ajutorul elementelor de incalzire destinate ferestrei camerei. Cantitatea de caldura in acest caz este controlabila prin software, astfel incat sa poata fi adaptata la conditiile mediului.

 • Camera ATIK 11000 de format mare a fost conceputa si construita pentru a raspunde cerintelor celor mai pretentiosi astrofotografi si ofera totodata simplitate in utilizare. Camera are doar doua intrari: o mufa de 2.1mm pentru alimentarea cu energie electrica si un port USB 2.0 pentru conectarea la calculator. Camerele ATIK 11000 sunt compatibile cu software-ul inclus, Capture, dar si cu Astroart, CCDSoft si MaximDL.

Tipul de senzor CCD. ATIK 11000 este dotata standard cu un senzor KAI-11002 de clasa a II-a care permite un numar mic de defecte de coloana. Optional puteti specifica faptul ca doriti un senzor de clasa I - fara defecte de coloana.  Conteaza clasa? Noi consideram ca diferenta de pret nu este justificata in cazul fotografiei astronomice. Pe scurt, explicatia este urmatoarea: Kodak testeaza senzorii fara ca acestia sa fie raciti, timpii de expunere sunt de fractiuni de secunda, citirile se fac de cateva ori pe secunda. In astrofotografie conditiile sunt total diferite. Rezultatele sunt, deci, neconcludente in ceea ce priveste performantele senzorului pentru astrofotografie.

Nota: ATIK foloseste doar senzori Kodak de ultima generatie, care au straturi anti-reflexive pe ambele parti ale sticlei, reducandu-se reflectiile generate intre CCD si invelisul sau.

 • Ce gasiti in cutia de livrare?

  - corpul camerei cu adaptor 2"

  - cablu USB de 3 metri

  - cablu conector la baterie, cu adaptor pentru bricheta masina - 1.8 metri

  - adaptor universal 110-230V

  - CD cu driver-e, software si manual de utilizare (PDF)

  - ghid de inceput rapid (printat)

Este inclus foarte laudatul software Capture pentru controlul camerei si obtinerea de date. Sunt incluse si plug-in-uri pentru folosirea cu Astroart, CCDSoft si MaximDL.

Cerinte sistem: minim Pentium II cu 64MB RAM, Windows 98/XP/Vista, unitate pentru CD si port USB 2.0

Specificatii tehnice

Senzor CCD - Kodak KAI-11002
Dimensiune senzor 37mm x 26mm, diagonala 43,4mm
Rezolutie pe orizontala 4008 pixeli
Rezolutie pe vericala 2672 pixeli
Dimensiune pixeli 9 microni x 9 microni
Conversie analog-digital (ADC) 16 biti
Zgomot citire 13 e- RMS
Curent negru 0.03 electroni / sec la -20 de grade
Adancime 60.000 electroni
Anti-blooming >1000x
Eficienta cuantica 50%
Linearitate testul R patrat egal cu 1
Interfata USB 2.0
Energie 12V DC 0.55A
Timp maxim de expunere nelimitat
Timp minim de expunere 1/1000s
Racire Peltier pe 2 nivele cu ΔT= -40 Celsius. Optional cu apa. Reglare totala a temperaturii
Distanta backfocus 18mm
Filet frontal filet T2 (M54 x 0.75)
Dimensiuni diametru 125mm, 95mm grosime
Greutate cca. 990g
Garantie 2 ani

inapoi la pagina anterioara