Film optic Turbo - Baader Planetarium

pagina anterioara

Film Turbo pentru fereastre optice - Baader Planetarium

Filtrul solar produs de Baader Planetarium se prezinta sub forma unei folii/film ce produce imagini in lumina alba a Soarelui. Filmul Turbo este o folie extrem de transparenta dezvoltata pentru aplicatii stiinfiice si utilizata ca baza pentru filtrul AstroSolar. Filmul a fost utilizat in institutele din Germania ca membrana optica pentru experimente de fizica particulelor si nucleare. Substratul a fost rafinat si omogenizat pentru Baader Planetarium.

Filtru Turbo

Interferograma filmului Turbo

Datorita acestor procese filmul Turbo atinge o omogenitate aproape perfecta si are performante asemanatoare cu o fereastra optica cu o planeitate de lambda/10. Graficele de mai jos prezinta interferograma si diametrul discului Airy in urma testelor in laborator pe interferometru realizate asupra unui disc de referinta de sticla, filtru Astrosolar, film Turbo si filtru Mylar. Filtrele testate au avut un diametru de 100mm. Graficele arata ca filtrul Astrosolar si filmul Turbo indeplinesc mai mult decat criteriul limitei de difractie, valorile RMS si Strehl fiind mai bune decat cele ale multor telescoape de amatori. Filtrul din Mylar insa, chiar daca este intins si fara tensiuni, deformeaza puternic lumina, neindeplinind nici macar criteriul limitei de difractie. Testele arata astfel ca filtrele Baader sunt adecvate pentru aplicatii optice si sunt mai bune decat filtrele solare ieftine de sticla metalizata. Foarte important insa este ca in momentul utilizarii aceasta sa nu aiba cute si sa nu fie tensionate.

Teste interferometrice asupra filtrului Astrosolar si Turbo arata calitatile optice exceptionale ale acestora

click pentru imagine mai mare

Filmul Turbo se poate folosi pentru protectia echipamentului optic (lunete, telescoape) impotriva prafului, a umiditatii si pentru reducerea curentilor de aer fara a reduce performantele optice ale instrumentului. De asemenea se poate folosi pentru construirea de ferestre optice, inchiderea ferestrelor observatorului sau a fantei domului, pentru sigilarea de camere de test si pentru inspectia optica de la distanta.

Texereau in cartea sa "Cum sa facem un telescop" (ed. 2-a, 1984) aloca un capitol intreg subiectului ferestrelor optice folosite in cazul telescoapelor reflectoare newtoniene si cassegrain. La momentul respectiv singurul material pentru realizarea unei ferestre optice era sticla, care pentru a ajunge sa aiba calitatile necesare necesita o slefuire migaloasa pe ambele fete pentru a atinge un nivel de paralelism si o calitate a celor doua suprafete optice de natura sa nu distorsioneze vizibil lumina ce intra in telescop. Desi la momentul scrierii cartii nu exista filmul Turbo sau un film cu calitati optice asemanatoare, toate consideratiile lui Texereau se aplica in cazul filmului Turbo, care este un inlocuitor extrem de ieftin si usor de utilizat pentru orice telescop de dimensiuni mici si medii.

Principalul dezavantaj al unui telescop reflector newtonian sau cassegrain, in comparatie cu un refractor, Schmidt-Cassegrain sau Maksutov-Cassegrain, este sensibilitatea mai mare la diferentele de temperatura si efectele termice datorita tubului deschis. Exista doua tipuri de turbulente: 1) Ale aerului exterior miscat de vant ce intra in tubul telescopului, provoaca un schimb rapid de caldura cu peretii tubului si creeaza vene de aer de temperatura si index de refractie diferita ce schimba local faza frontului de unda; spirale de aer se ridica continuu dinspre partile mari ale telescopului, inclusiv oglinda, iar vantul ce sufla pe deasupra telescopului creaza vartejuri de aer. 2) In cazul in care conditiile de mediu sunt suficient de stabile sa permita o echilibrare termica a telescopului la mediul exterior, datorita inertiei termice mari a telescoapelor, mai persista efectul radiatiei termice ale suprafetelor telescopului. Oglinzile si tubul radiaza caldura spre cer si sunt inconjurate de paturi de aer stabile cu indice de refractie diferit de pana la o jumatate de lugime de unda (250nm). Aceste paturi de aer nu produc turbulente, dar cauzeaza o ingrosare si crestere a intensitatii iluminarii a primului inel din inelele de difractie, un efect ce este oricum amplificat de obstructia centrala a telescopului, crescand astfel nivelul de aberatie de sfericitate a telescopului, in special in cazul oglinzilor mai mari care in general au tensiuni reziduale in masa sticlei.

Desi s-au propus mai multe solutii pentru a imbunatati comportamentul termic al telescoapelor printre care ventilarea fortata (controlata sau nu) a aerului din tubul telescoapelor, renuntarea la tuburi prin folosirea barelor truss, aceste metode nu sunt eficiente, nu sunt reproductibile si nu pot fi folosite in toate conditiile climatice. Cea mai simpla si mai eficienta metoda in cazul telescoapelor mici si medii, neadapostite intr-un observator astronomic climatizat, este folosirea unei ferestre optice pentru inchiderea tubului. Singurul dezavantaj al ferestrei optice este incetinirea echilibrarii termice a telescopului, insa aduce mai multe avantaje mai importante. Schimbul de caldura cu exteriorul va fi incetinit si nu se vor forma vene de aer cald ce sa formeze vartejuri in contactul cu aerul exterior. Paturile de aer stabil din interiorul tubului si efectul radiatiei termice sunt inobservabile. Dimensiunile primului inel de difractie sunt mai mici si readus la stralucirea normala, iar nivelul de aberatie de sfericitate este mai redus.

Filtrul Turbo produs de Baader Planetarium este un material cu proprietati optice excelente ce poate fi folosit cu orice telescop reflector newtonian sau Cassegrain cu tub deschis pentru a imbunatati comportamentul termic al telescopului si calitatea imaginilor obtinute cu acesta.

Model

Folie Turbo format 127X51cm (aprox.) Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi

inapoi la pagina anterioara