Filtru solar Calciu-Linia K - Baader Planetarium
Filtrul solar Calciu-Linia K face accesibila oricarei persoane ce detine un telescop si o camera digitala sau o camera web fotografia Soarelui in spectrului liniei K. Filtrul are un design inovativ alcatuit din doua filtre suprapuse acoperite cu straturi filtrante sofisticate pentru a produce o banda de trecere de 8nm centrata pe lungimea de unda de 395nm. Aceasta banda de trecere ingusta ofera un contrast mare pentru fotografia de mare rezolutie a granulatiei, eruptiilor solare si a altor trasaturi vizibile in domeniul CaK.
click pentru imagine mai mare
Spre deosebire de telescoapele scumpe specializate pe fotografia in banda CaK, filtrul produs de Baader se poate utiliza cu orice telescop, de orice apertura la un cost mult mai mic. Filtrul CaK se foloseste ca orice alt filtru pe formatul 1,25" prin infiletarea in corpul unui ocular, barlow sau a unui adaptor pentru fotografie afocala pentru a realiza fotografie prin proiectie sau direct in adaptorul unei camere ccd pentru a realiza fotografie in focar. In plus, este nevoie de utilizarea unui filtru solar Astrosolar ND 3,8 fotografic montat peste toata apertura telescopului pentru a reduce energia ce junge la filtrul CaK. In acest scop, fiecare filtru solar Calciu-Linia K este insotit de o folie 20X30cm de filtru fotografic Astrosolar ND 3,8 (Atentie: filtrul Astrosolar ND 3,8 nu este voie a fi folosit pentru observatii vizuale la Soare intrucat nivelul energiei transmise arde retina ochiului uman si produce orbire permanenta; pentru observatii vizuale ale Soarelui folositi filtrul Astrosolar ND 5). De asemenea, filtrul CaK se poate folosi impreuna cu o prisma Herschel pentru a obtine cele mai bune imagini ale soarelui posibile cu filtrul CaK.
Spectrul luminii transmise de filtrul Solar Calciu Linia K este prezentat in imaginea de mai jos.
Filtrul Calciu-Linia K se poate utiliza doar pentru fotografie cu camere digitale, DSLR sau webcam. Filtrul este inutil si nesigur pentru observatii vizuale datorita sensibilitatii reduse a ochiului uman pe lungimea de unda 395nm si datorita energiei mari ce este transmisa de filtru.
Filrul CaK se poate utiliza si pentru fotografierea planetei Venus. Banda de trecere ingusta centrata in jurul lungimii de unda de 395nm permite fotografierea structurilor de nori cu rezultate similare filtrului dedicat U.
Model |
||
Filtru Calciu-Linia K 1,25" | Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi |
In 1914, Joseph v Fraunhofer a observat liniile spectrale ale Soarelui pentru prima data si a desemnat nomenclatura pentru cele mai evidente linii, incepand cu partea rosie a spectrului si terminand cu cea violeta. Unele denumiri mai sunt folosite si in zilele noastre.
Filtrul linia K prezinta Soarele in doua din liniile Fraunhofer:
Ca-K: 393.37nm (3933.7A)
Ca-H: 396.85nm (3968.5A)
Partea distinctiva a spectrului este denumita si Ca-II. Linia K este foarte larga si poate fi impartita - cu filtre speciale, foarte scumpe - in componentele K1, K2 si K3. Filtrul linia K are latimea benzii la jumatatea de (HBW) de 8nm (80A). Ochiul uman este apoape insensibil in lungimile de unda UV si in acelasi timp radiatiile UV de sub 390nm pot cauza vatamari severe ochiului. Acesta este motivul pentru care filtrul Baader Linia K nu este aprobat pentru observatii vizuale.
Latimea de banda ingusta a filtrului de doar 8nm ofera mult mai mult contrast decat se asteapta de la doua astfel de filtre montate impreuna intr-o singura celula. Filtru CaK Baader este alcatuit din 2 filtre montate putin inclinate pentru a evita aparitia reflexiilor sau imprastierea luminii, fenomene ce scad contrastul imaginii.
Daca ati privi - pentru un scurt timp - la Soare printr-un filtru linia K impreuna cu un filtru Photo Film AstroSolar veti putea observa unele pete asimetrice, putin stralucitoare si destul de departe de centrul imaginii. Aceste pete sunt cauzate de inclinarea filtrelor. In cazul filtrelor paralele, aceste reflexii ar aparea peste tot si ar distruge calitatea imaginii. Dar de vreme ce aceste reflexii sunt directionate intr-o parte, imaginea centrala a Soarelui poate fi fotografiata cu succes.
Aceste reflexii nu sunt un idicator al unor probleme ale filtrelor - este si motivul pentru care filtrele linia K Baader functioneaza asa cum o face: incredibil de bine la un pret mic.
Lumina in Calcium-K (in jur de 390nm) este emisa de un strat al Soarelui care este la circa 500km deasupra fotosferei (denumita lumina alba, continuum la circa 550nm). De fapt, priviti la stratul care face legatura dintre fotosfera superioara si cromosfera in timp ce lumina H-alfa la 656.28nm este emisa in cromosfera superioara si marcheaza stratul de granita dintre cromosfera si coroana interioara a Soarelui.
Discul Solar apare albastru in lumnina CaK, evidentiind o retea de structuri in cromosfera ce apar mult mai stralucitoare. Aceste plaje luminoase sunt asociate cu faculele si petele solare din fotosfera; se vad pe intreaga suprafata a Soarelui.
Aceasta retea din cromosfera consta din celule de supragranulatie ce masoara in jur de 30.000km in diametru. La marginea lor exista campuri magnetice foarte puternice. Reteaua apare mult mai proemineneta si mai bogata in CaK decat in lumina alba.
In timp ce fotografiati zona de margine a cromosferei (in lumina H-alfa), uneori puteti captura ceea ce se numeste "bombe Ellerman" (vezi imaginea de mai sus) - micro-pete luminoase in apropierea petelor solare.
Fotografiile CaK sunt de obicei realizate in alb-negru si sunt postprocesate pentru a le transforma in imagini color.
In animatia de mai jos: diferenta puteti observa diferenta dintre lumina alba (continuum, 550nm) si Calciu-K (395nm).
Imaginile de mai jos: © Patrick Pelletier / Frankreich. Instrument: refractor 115mm, Baader FFC si camera Atik 2 HS.
In stanga: filtru AstroSolar + Filtru IR Cut + Filtru Solar Continuum
Mijloc: Filtru Baader Calciu-Linia K + filtru AstroSolar
Dreapta: Filtru H-alfa, SoalrSpectrum
Alte imagini realizate cu filtrele pentru observatii solare Baader Planetarium
© W. Paech | © M. Weigand |