Filtru Semi-Apo - Baader Planetarium

pagina anterioara

Filtrul Semi-Apo produs de Baader Planetarium este un produs nou destinat utilizarii in refractoare acromate pentru reducerea aberatiilor cromatice specifice. Filtrul Semi-Apo functioneaza dupa cum ii spune si numele - produce o imagine neutra si blocheaza lungimile de unda violet, minimizand astfel haloul de culoare violet specific refractoarelor acromate. Filtrul combina un filtru Fringe-Killer mai agresiv cu substratul filtrului Neodymium Moon&SkyGlow, rezultatul fiind o blocare mai puternica a luminii violete decat daca s-ar folosi cele doua filtre separate suprapuse.

click pentru imagine mai mare

Filtrul Semi-Apo este considerat cel mai bun filtru minus-violet. Transmisia de lumina mare si culoarea neutra face ca in utilizare, daca se priveste perpendicular pe el, acesta sa dispara, iar cea mai mare parte din haloul violet al unui refractor acromat sa dispara si el. Constratul si claritatea sunt excelente, inclusiv in refractoarele mici. Substratul de filtru Neodymium ce permite transmisia doar a lungimilor de unda rosu, verde si albastru creste contastrul culorilor, efect vizibil mai ales in cazul observatiilor la Jupiter si Marte.

Ca o proprietate secundara a filtrului, acesta s-a dovedit cel mai bun filtru pentru observarea planetei Marte in toate tipurile de telescoape, fie ele refractoare acromate,  apocromate sau reflectoare newtoniene, schmidt-cassegrain, maksutov-casegrain. Acest fapt se datoreaza atenuarii luminii albastre produsa de filtrul Fringe-Killer si cresterii contrastului lungimilor de unda rosu, verde si albastru realizata de filtrul Neodymium.

Calitatea superioara a filtrului face ca acesta sa poata fi folosit la distanta mare de planul focal (de exemplu, in binocluri stereo, in fata oglinzii diagonale) fara a produce degradarea imaginii. Includerea straturilor UV/IR Cut in compozitia filtrului Semi-Apo elimina lungimile de unda UV si IR astfel ca acesta poate fi folosit pentru fotografie de inalta rezolutie planetara sau deepsky cu camere ccd, webcam-uri si aparate foto DSLR.

Spectrul luminii transmise

 

Model

Filtru Semi-Apo Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi
 

Filtrul Semi-Apo poate fi folosit cu succes si in domeniul microscopiei. Asezati filtrul pe iluminatorul aflat pe baza microscopului pentru a obtine imagini cu un contrast crescut. Pentru mai multe detalii puteti descarca o brosura informativa despre utilizarea filtrelor Baader impreuna cu un microscop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

inapoi la pagina anterioara