Filtru solar continuum - Baader Planetarium

pagina anterioara

 

Filtrul solar continuum este proiectat pentru a creste vizibilitatea granulatiei Soarelui si a detaliilor petelor solare. Filtrul permite trecerea unui segment ingust al spectrului vizibil centrat in jurul lungimii de unda de 540nm, ce este lipsit de linii emisie sau absorbtie, astfel ca este imbunatatit contrastul, iar efectele turbulentei atmosferice sunt reduse. Filtrul solar continuum functioneaza bine cu toate designurile de telescoape atat pentru observatii vizuale, cat si fotografie.

click pentru imagine mai mare

Utilizatorii de telescoape Schmidt-Cassegrain si refractoare acromate vor gasi acest filtru foarte bun intrucat acesta exclude lungimile de unda rosii si albastre, centrandu-se pe lungimile de unda centrale unde imaginile produsa de aceste instrumente sunt cele mai clare si lipite de aberatie cromatica. Pentru fotografie digitala recomandam combinarea filtrului solar continuum cu un filtru UV/IR cut pentru a elimina complet lungimile de unda infrarosii defocalizate

Spectrul luminii transmise de filtrul Solar Continuum este prezentat in imaginea de mai jos.

 Graficul curbei de transmisie este disponibil aici:

Filtru solar continuum este un filtru perfect pentru testarea pe stele a opticii telescoapelor. Lungimea de unda ingusta si blocarea completa a lungimilor de unda mai mici si mai mari il fac superior filtrelor verzi standard utilizate pentru testarea refractoarelor la lungimea lor de unda centrala pentru care sunt optimizate. Cu acest filtru se pot face teste pe stele de calitate intrucat este eliminat sferocromatismul. Datorita lungimii de unda inguste de 10nm ce este lasata sa treaca este necesara alegerea unei stele mai stralucitoare pentru realizarea testului.

Filtrul solar continuum are toate celelalte calitati ale filtrelor Baader Planetarium: calitati optice garantate, durabilitate, posibilitatea de combinare cu alte filtre, celula speciala a filtrului si costul mic.

Utilizare: Filtrul Solar continuum nu se utilizeaza singur pentru observarea Soarelui. Filtrul Solar continuum se utilizeaza numai impreuna cu un filtru solar ce acopera intreaga apertura a telescopului - precum folia filtru AstroSolar - sau cu o prisma Herschel. Utilizarea filtrului Solar continuumm fara un filtru solar corespunzator produce arsuri permanente ale retinei si orbire.

Filtrul Solar Continuum  poate fi folosit cu succes si in domeniul microscopiei. Asezati filtrul pe iluminatorul aflat pe baza microscopului pentru a obtine imagini cu un contrast crescut. Pentru mai multe detalii puteti descarca o brosura informativa despre utilizarea filtrelor Baader impreuna cu un microscop.

Model

Filtru Solar continuum 1.25" si 2" Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi
Filtru Solar Continuum 1.25"stacked cu Film foto 3.8 200x290mm Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi

Imaginile de mai jos: Patrick Pelletier / Franta. Telescop: refractor cu apertura 115mm, Baader FFC si camera Atik 2 HS.

In stanga: filtru AstroSolar + Filtru IR Cut + Filtru Solar Continuum

Mijloc: Filtru Baader Calciu-Linia K + filtru AstroSolar

Dreapta: Filtru H-alfa, Solar Spectrum

Alte imagini realizate cu filtrele pentru observatii solare Baader Planetarium

W. Paech M. Weigand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

inapoi la pagina anterioara