Filtru U  - Baader Planetarium

pagina anterioara

Filtrul U de la Baader Planetarium permite pentru prima data astronomilor amatori sa fotografieze in domeniul UV (o regiune spectrala in mod normal inaccesibila) structurile de nori de pe planeta Venus.

click pentru imagine mai mare

Tehnologia de depunere a straturilor filtrante permite obtinerea unei transmisii de lumina de 80% pe segmentul de lungimi de unda 310nm - 390nm. Filtrului U blocheaza complet restul regiunilor de la 200nm pana la 1500nm prin utilizarea unui complex de 20 de straturi dielectrice depuse pe un substrat de sticla speciala speciala UG-11 slefuita planoptic. Pana la aparitia acestui filtru amatorii utilizau filtre colorate violet sau combinatii de filtre de interferenta ce nu ofereau o transmisie suficient de mare si o respingere a regiunilor spectrale inafara celei importante dintre 320nm si 390nm. Datorita transmisiei slabe a luminii in domeniul UV, a multor elemente optice si sensibilitatii scazute in acest domeniu a unor camere ccd, devin importanti pentru inregistrarea unui contrast bun la timpi de expunere rezonabili nivelul transmisiei de lumina a filtrului si capacitatea de a respinge lungimile de unda mai lungi. Caracteristicile optice superioare specifice tuturor filtrelor Baader asigura si in cazul filtrului U cel mai bun contrast si cele mai clare imagini posibile ale atmosferei planetei Venus.

Filtrul solar Calciu -Linia K are spectrul de trecere cuprins in spectrul filtrului U, astfel ca acesta din urma poate fi folosit in combinatie cu un filtru solar Astrosolar pentru a fotografia eruptiile solare.

Filtrul Baader UV a devenit alegerea fotografilor in domeniul UV pentru a suprinde peisaje, flori sau chiar in imagistica legala. Folosind inelul adaptor DSLR-2 combinat cu un inel potrivit fiecarei camere DSLR, se poate monta filtrul U2 la obiectivele camerelor digitale.

Filtrul U se poate utiliza doar pentru fotografie cu camere digitale, DSLR sau webcam. Filtrul este inutil pentru observatii vizuale datorita insensibilitatii ochiului uman la domeniul UV. Pentru fotografierea cu succes a planetei Venus recomandam utilizarea filtrului in instrumente cu apertura de minim 120mm (5 inchi) si folosind camere sensibile in domeniul UV (precum SBIG ST-2000XM) sau cu instrumente cu apertura de 200mm (8 inchi) si camere web (precum camera NexImage).

Mai jos gasiti cateva linkuri spre situri cu imagini si informatii despre fotografia in domeniul UV.

http://www.naturfotograf.com/uvstart.html#top

http://www.beyondvisible.com/

http://www.beyondvisible.com/BV6i-links.html

Puteti consulta aici curba transmisiei tipice a filtrului U.

 

Model

Filtru U 1,25" - 2458292 Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi
Filtru U 2" -2458291

 

 

 

 

 

 

inapoi la pagina anterioara