Prisma Herschel - Baader Planetarium

pagina anterioara

click pentru imagine mai mare

Baader Planetarium a revolutionat inca o data designul prismei Herschel, modelul actual fiind cel mai elaborat, cel mai hightech si cel mai precis optic dintre toate prismele Herschel realizate la ora actuala. Modificarile principale fata de modelul anterior se regasesc in:

- O noua carcasa de aluminiu, vopsita in alb texturat la exterior, si negru mat la interior.

- Adaptorul pentru oculare de 2" a fost inlocuit cu noul adaptor ClickLock 2", care printr-o rasucire scurta de 15 grade a inelului superior centreaza ocularul in adaptor si il prinde atat de sigur incat nu exista sanse sa cada accidental.

- Capcana de lumina a fost reproiectata, folosindu-se un material ceramic asemanator cu cel folosit la scutul termic al orbitoarelor navetei spatiale americane ce absoarbe caldura solara pana la un nivel sigur la atingere. Acest design exclude orice accidente in urma atingerii accidentale a capcanei de lumina. De asemenea, capcana de lumina poate fi folosita ca un ecran pentru vizualizarea discului solar si pentru orientarea telescopului si gasirea Soarelui.

Prisma Herschel reprezinta cel mai bun mijloc de a observa Soarele in lumina alba. Imaginile sunt mult mai contrastante, iar cantitatea de detalii observate mult mai mare decat in imaginile obtinute prin alte filtre de lumina alba (precum folia Astrosolar, Mylar, filtre de sticla). Detaliile in interiorul petelor solare si granulatia vizibila pe tot discul Soarelui impresioneaza chiar si pe cei mai experimentati observatori ai Soarelui. Penumbra este rezolvata intr-o gama larga de contraste si detalii fine. Discul solar apare pe un fundal complet negru, ca si cum apare Luna pe cerul noptii. Cu aceasta prisma Herschel devine evident faptul ca lipsa detaliilor si a contrastului in imaginile obtinute cu alte filtre solare in lumina alba nu se datoreaza curentilor de convectie din telescop, ci chiar tipului de filtru utilizat. Un alt beneficiu al utilizarii prismei Herschel este faptul ca lumina solara nu este filtrata selectiv pe anumite lungimi de unda, astfel ca Soarele este observat in intreg spectrul de lumina si permite utilizarea unor filtre de culoare ce se monteaza la ocular pentru a studia orice benzi de lumina dorite, fara a avea probleme cu efectele de compunere a luminii date de un filtru ce se monteaza la obiectiv.

Detalii in interiorul petelor solare

Prisma Herschel realizata de Baader reprezinta efortul multor ani de dezvoltare si imbunatatire a designului. Prisma propriu-zisa de 2" este realizata la Carl Zeiss, suprafetele slefuite fiind ultrafine, iar suprafata reflectiva fiind slefuita la o planeitate de lambda/10. Prisma este apoi acoperita antireflex la Baader folosind o formula optimizata pentru observatii solare ce elimina orice reflexii interne, astfel ca maximizeaza contrastul si claritatea. In timp ce prismele Herschel realizate de alti producatori folosesc prisme optice chinezesti de slaba calitate, prisma Zeiss datorita prelucrarii mecanice si optice de exceptie produce imagini care nu se degradeaza la puteri de marire de peste 100X si permite fotografierea intregului disc solar fara pierdere de rezolutie sau contrast pe intreg campul vizual.

Principiul dupa care functioneaza prisma Herschel este binecunoscut de mult timp: prim forma ei prisma reflecta doar 4,6% din lumina incidenta ce ajunge la ea, restul de 95,4% trece prin prisma si ajunge intr-un punct focal departe de prisma in aer. Pentru a atenua energia luminii ce trece prin prisma si a evita arsurile Baader Planetarium foloseste in designul prismelor Herschel o capcana de lumina care atenueaza intensitatea luminii solare ce iese din prisma si previne arsurile accidentale ale utilizatorilor sau privirea accidentala a spotului de lumina ce iese din prisma (probleme specifice multor prisme realizate de alti producatori care nu au capcana de lumina sau aceasta este inlocuita cu o oglinda care dirijeaza in jos fasciculul de lumina). Intensitatea luminoasa a luminii reflectate de prisma este redusa in continuare folosind filtre neutre, astfel ca privirea Soarelui prin ocularul montat la prisma ajunge sa fie sigura pentru ochiul uman.

Prisma Herschel standard are inclus un filtru neutru ND3 2" realizat de Baader Planetarium. Filtrul reduce intensitatea luminoasa a luminii reflectate de prisma la un nivel sigur pentru ochiul uman. De asemenea, impreuna cu filtrul neutru, fiecare prisma este furnizata cu un filtru Solar Continuum 2" care se monteaza dupa filtrul ND3. Filtrul Solar Continuum permite observarea Soarelui in lumina verde, spectru la care ochiul uman este cel mai sensibil, si pune mai bine in evidenta detaliile fotosferei, in special granulatia solara.

Prisma Herschel realizata de Baader Planetarium are un design modular, ce incorporeaza adaptoare pentru montare la telescop si oculare de 2" ce se pot scoate, iar sistemul de fixare a filtrelor neutre si de culoare accepta demontarea acestor filtre si montarea altora. O schema cu privire la posibilitatile de conectare a prismei Herschel cu diferite adaptoare puteti descarca mai jos.

click pentru imagine mai mare

Prisma Herschel este oferita in doua variante: vizual si fotografic. Varianta vizuala include doar filtrul neutru ND3 2" obligatoriu si filtru Solar Continuum 2". Varianta fotografica contine in plus filtrele neutre ND1,8, ND0,9 si ND0,6. Aceste filtre neutre suplimentare se pot folosi pentru reducerea in continuare a intensitatii luminoase in locul filtrului Solar Continuum sau atasate la un ocular sau o camera digitala sau ccd.

Include geanta de protectie si transport!

Precautii in utilizarea prismei Herschel

- Pastrati intotdeauna montat filtrul neutru ND3 si nu utilizati prisma Herschel fara acest filtru, in caz contrar riscul orbirii permanente sau a distrugerii senzorului aparatului digital fiind foarte mare! Verificati intotdeauna ca filtrul ND3 sa fie montat la prisma si sa nu prezinte semne de uzura si sa nu fie spart!

- Prisma Herschel trebuie folosita doar cu refractoare! Nu folositi prisma Herschel cu telescoape Schmidt-Cassegrain, Maksutov-Cassegrain, reflectoare newtoniene sau orice alte telescoape ce contin oglinzi.

- Nu lasati telescopul nesupravegheat in timp ce este indreptat spre Soare, chiar daca prisma Herschel sau alte filtre solare sunt instalate corect.

- Inainte de a introduce in prisma Herschel orice accesorii (oculare, lentile barlow) verificati ca acestea sa nu atinga filtrele din interiorul prismei.

 

Prisma Herschel, varianta vizuala

2956500V

Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi

Disponibilitate: la comanda

 

Prisma Herschel, varianta vizuala si fotografica

2956500P

 

Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi

Disponibilitate: in stoc

 

Geanta de pastrare pentru Prisma Herschel

 

Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi

Disponibilitate: la comanda

 

inapoi la pagina anterioara