Spectrograf/spectroscop blaze grating - Baader Planetarium

pagina anterioara

Spectrograful/spectroscopul produs de Baader Planetarium permite astronomilor amatori si educatorilor/profesorilor sa observe si sa fotografieze spectrele stelelor.

click pentru imagine mai mare

Gratarul unic din sticla de foarte buna calitate, cu o transmisie a luminii de 82% permite obtinerea de spectre foarte luminoase, cu pana la 30% mai luminoase decat alte gratare ce se monteaza la ocular. Prin spectroscopul Baadeer stelele produc un spectru luminos, culorile fiind raspandite pe lungimea sa precum un curcubeu. Liniile de emisie si liniile de absorbtie pot fi usor observate la multe stele. Aceste linii sunt utilizate pentru a identifica anumite elemente chimice in atmosfera stelelor si pentru a evalua temperatura stelelor. Vizibilitatea liniilor depinde de tipul si luminozitatea stelei, de apertura telescopului in care se utilizeaza, de puterea de marire si de conditiile atmosferice.

Fiecare spectroscop este livrat cu urmatoarele piese:

- Gratar de transmisie montat in celula cu diametrul 1,25" cu filet pentru montare in ocular.

- Adaptor pentru oculare foto-vizual 1,25". In acest adaptor se monteaza un ocular pe formatul 1,25" si gratarul de transmisie. Ocularle (puterea de marire) pot fi astfel schimbate fara a modifica orientarea gratarului. Adaptorul include filet T pentru cuplarea la camere ccd, DSLR sau SLR.

- Ansamblu de lentile cilindric cu cupa de cauciuc, ce se monteaza peste ocular pentru a largi spectrul pentru o mai buna vizibilitate a anumitor obiecte. Ocularul cilindric se poate monta pe orice ocular cu un diametru exterior al tubului de 33mm (majoritatea ocularelor pe formatul 1,25" - oculare Plossl, Super Plossl, ortoscopice, ultrascopice etc.).

Spectroscopul Baader foloseste un gratar de sticla cu 207 linii pe milimetru pentru a dispersa lumina ce ajunge la acesta. Gratarele simple produc doar cateva spectre (de ordinul intai si ordine superioare). Procesul holografic cu laser de realizare a gratarului scrie santurile/liniile gratarului pentru a concentra lumina in spectrele de rangul intai, pentru a produce spectre mult mai luminoase. Comparat cu alte spectroscoape pe baza de gratar cu linii, spectrograful Baader este mult mai luminos, oferind vizibilitate crescuta si o selectie mai mare de obiecte ce pot fi observate.

Fiecare spectrograf este livrat cu o cutie de protectie, cu instructiuni de utilizare si intretinere detaliate si o lista de obiecte ce pot fi observate.

Pentru instructiuni detaliate de utilizare puteti descarca documentele de mai jos (in engleza, necesita Acrobat Reader pentru deschidere).

Introducere

Manual de utilizare

 

Model

Pret cu TVA Disponibilitate
Spectrograf blaze grating complet 700 RON Indisponibil pe perioada nedeterminata. In momentul in care va fi produs din nou vom modifica acest anunt.
Gratar montat in celula 1,25" (fara spectrograf) 425 RON Indisponibil
Gratar montat in celula 2" (fara spectrograf; se potriveste cu adaptorul pentru aparate DSLR #2958166) 895 RON Indisponibil
Gratar 100mm diametrul (fara celula, fara spectrograf) 1630 RON Indisponibil

 

inapoi la pagina anterioara