Astrograf PW1000 PlaneWave

pagina anterioara

PlaneWave Instruments introduce in clasa telescoapelor de observator un nou model cu diametrul de 1 metru, PW1000, complet automatizat. PW1000 combina sistemul revolutionar CDK de la PlaneWave sau designul traditional RC cu noua tehnologie direct-drive (motoare cu antrenare directa) pentru monturi altazimutale, impunand un nou standard in gama telescoapelor de 1 metru pentru observatoare.

PW1000 este disponibil in doua variante: cu optica Dall-Kirkham (CDK) sau  Ritchey-Chretien (RC).

Astrograful PW1000 are o apertura de 1m, fiind cel mai mare telescop realizat de PlaneWave in prezent, un sistem profesional complet de telescop si montura alt-azimutala robotica gata pentru instalare in observatoare astronomice. Cu un cerc de difractie limitata de 100mm diametrul in planul focal, PW1000 este conceput pentru a excela in astrofotografia cu cele mai mari camere CCD disponibile in zilele noastre. Optica este usoara in greutate si are un indice de expansiune aproape de 0 (zero), fiind fabricata din cuart - renumit pentru stabilitatea termica. Cele doua focare Nasmyth permit instalarea a doua instrumente simultan, iar o oglinda M3 controlata prin calculator permite ca oricare din cele doua instrumente sa fie selectat in doar cateva secunde.

Cu motoare cu antrenare directa, encodere de inalta rezolutie, zero backlash si zero erori periodice, PW1000 stabileste un nou standard in gama telescoapelor de 1 metru pentru observatoare.

Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi

Disponibilitate: Termenul de livrare este este in general de 1 an de zile de la data comenzii ferme. Pretul de vanzare nu include si cheltuielile de transport la domiciliul/sediul clientului, instalarea in observator, configurarea/modificarea softului telescopului pentru comunicarea cu alte softuri, precum si cursul de instructaj si asistenta necesara pentru utilizarea telescopului. Acestea sunt obligatorii si vor fi facturate separat.

 

Caracteristici esentiale:

 

- design Ritchey-Chretien sau Dall-Kirkham

- stele punctiforme in planul focal pe suprafata unui cerc de 100mm (1 grad)

- doua focare Naysmith;

- motoare cu antrenare directa (direct drive) pe ambele axe;

- encodere de inalta rezolutie pe ambele axe;

- zero backlash;

- zero erori periodice;

- soft de modelare a orientarii PointXP inclus;

- derotator de camp inclus;

- obturatorul de protectie integrat, pentru  oglinzii primare

- sistem de motoare puternice, fin, precis, fara zgomot

O montura altazimutala este mult mai stabila decat o montura ecuatoriala intrucat nu necesita echilibrarea telescopului cu contragreutati. Masa necesara pentru a face o montura altazimutala mare stabila este mai mica. Nu necesita reechilibrari odata cu trecerea meridianului si nu exista limitari mecanice la trecerea meridianului. Montura altazimutala este mai intuitiva in utilizare si nu are nevoie de aliniere polara. Din aceste motive este montura utilizata pentru telescoapele astronomice mari.

 

Optica din cuart - cuartul are un coeficient termic de expansiune de cinci ori mai mic decat sticla Pyrex, ceea ce inseamna ca, in timp ce se raceste, cuartul isi pastreaza forma cu un grad ridicat de acuratete. Acest fapt aduce cu sine o performanta optica excelenta si un focus stabil care nu depinde de schimbarile de temperatura.

   

Focarul Naysmith se afla pe axa altitudinii astfel ca nu exista probleme de echilibru la atasarea de echipamente grele. Pentru a compensa rotatia campului, montura este dotata standard cu un derotator de camp. Oglinda tertiara va permite sa schimbati intre cele doua porturi Nasmyth in doar cateva secunde. Puteti trece de la observatii vizuale la fotografie sau de la o camera la alta foarte rapid.

 

Oglinda tertiara care se roteste PW1000 include un rotator pentru oglinda tertiara, cu elemente de blocare magnetice pentru orice pozitie a focarului Nasmyth. Rotatorul se poate misca de la un port la altul in mai putin de 10 secunde.

 

 

Motoare cu antrenare directa si encodere. Motoarele cu antrenare directa elimina melcul si rotile dintate din mecanismul de antrenare a axelor (precum la majoritatea monturilor mici existente), astfel ca se elimina si backlashul si erorile periodice. Folosind encodere de inalta rezolutie pentru a transmite un feedback la motoarele cu antrenare directa, telescopul urmareste precis, fara erori periodice si fara backlash, iar montura este capabila sa compenseze efectele rafalelor de vant asupra urmaririi. Motoarele cu antrenare directa pot misca telescopul cu viteze foarte mari, utile pentru urmarirea satelitilor sau pentru reducerea timpului total necesar achizitiei cadrelor fotografice.

   

Obturatorul automatizat al oglinzii principale protejeaza oglinda principala de praf si umezeala. Este complet automatizat, putand fi controlat cu ajutorul software-ului de la PlaneWave.

Tehnologia utilizata la PW1000

PW1000 utilizeaza aceeasi tehnologie ca si CDK700, un telescop care se regaseste in multe puncte pe glob: Caltech, Harvard, Penn State, Universitatea New South Wales, Universitatea Simon Frasier, Universitatea din Montana, Universitatea din Hamburg si multe altele.

Design optic CDK

 

Telescopul CDK produce un camp vizual plan, lipsit de coma si astigmatism pe un cerc in planul focal de 100mm.  Acest lucru inseamna ca stelele vor fi punctiforme de la centrul campului vizual pana la margine, inclusiv cu camere ccd cu cipuri mari. Deoarece secundara este sferica, alinierea elementelor optice ale telescopului are limite de toleranta mai mari, astfel ca este mai simplu de realizat o colimare buna care sa asigure performante optime (spre deosebire de telescoapele Ritchey Chretien larg folosite in observatoare astronomice de toate marimile, care sunt extrem de sensibile la alinierea oglinzilor).

 

Design optic RC

 

Optica RC ofera o performanta excelenta on-axis folosind o oglinda primara hiperbolica si o oglinda secundara, fara a niciun element optic refractiv pe traseul luminii.

Specificatii

Sistem
Design optic CDK sau RC
Apertura 1000mm
Distanta focala 6000mm
Raportul focal f/6
Obstructie centrala 47% (din diametru oglinzii principale)
Back focus 373mm - 14.7"
Greutate 1180kg
Tub optic structura dual truss cu porturi de focus Nasmyth
Performanta optica 3.7 micron puncte RMS [35mm on-axis] (400 - 900nm) 5.0 micron puncte RMS [50mm off-axis] (400 - 900nm)
Dimensiuni 135" x 72" x 45"
Camp vizual optim 100mm (1 grad)
Pozitie focus doua focare Naysmith
Scara imaginii 29 microni per arcsecunda la f/6
Montura
Tipul furca in U cu doua brate
Ansamblul furcii cadru spatiat din otel, tip truss
Ansamblul bazei cutie din otel inoxidabil sudat
Axa de rotatie in azimut 2 rulmeti cu diametrul de 11,125"
Axa de rotatie in declinatie 3 rulmenti cu diametrul de 9,5"
Controlul miscarii
Controlul motorului Motor industrial Parker, fara perii, cu electronica inclusa
Motor in azimut Motor Direct Drive 3 Phase Axial-Flux Torque
Motor in altitudine Motor Direct Drive 3 Phase Axial-Flux Torque
Encodere in azimut si altitudine cu 16.5 milioane de pasi pe revolutie, rezolutie 0,078 secunde de arc
Forta motorului mai mare de 200ft - lbs.
Electronica motorului

Capabila sa controleze motoarele pe azimut si altitudine si encoderele, 2 motoare derotatoare cu encodere, 4 ventilatoare, 3 incalzitoare, doua focalizatoare, o gama de senzori de temperatura, selectorul pentru port M3, capacul oglinzii principale, deceleratia axei magnetice.

Software de control Include soft de modelare a monturii PointXP scris de Dawe Rowe si software SiTech. Ambele sunt compatibile cu ASCOM. Compatibil Linux si Windows
Performana sistemului  
Acuratetea orientarii mai buna de 10 secunde de arc RMS cu PointXP
Precizia orientarii 2 secunde de arc
Acuratetea urmaririi 1 secunda de arc pe durata a 10 minute
Frecventa naturala a sistemului 10 Hz si peste
Acuratetea derotatorului de camp eroare 3 microni de la varf la varf la 35mm off-axis la o durata de urmarire de 1 ora (18 arcsec.)
Oglinda principala
Diametrul optic 1000mm
Diametrul exterior 1020mm
Diametrul perforatiei centrale 360.7mm
Raza curburii 6260mm
Material Cuart
Grosimea la margine 85mm
Greutate 55,3kg
Celula fixare in 18 puncte
Oglinda secundara
Raza curburii 5740mm
Diametrul optic 450mm
Material cuart
Greutate 12,3kg
Oglinda tertiara
Diametrul axei mari 404mm
Diametrul axei mici 286mm
Material Cuart
Grosime 63mm

inapoi la pagina anterioara