Optica si meteorologie

pagina anterioara

1. Ce este poluarea luminoasa?

2. Cum afecteaza poluarea luminoasa observatiile prin telescop?

3. Ce este seeing-ul? Ce este transparenta cerului?

1. Ce este poluarea luminoasa?

Poluarea luminoasa reprezinta lumina nedorita care este proiectata pe cerul noptii. Deoarece face cerul mult mai luminos, poluarea luminoasa are un impact major asupra astronomiei, impiedicand lumina obiectelor ceresti mai putin stralucitoare sa ajunga la noi. Cauza principala o reprezinta design-ul defectuos al iluminatului si inseamna energie pierduta - lumina ar trebui sa ajunga pe pamant, nu la cer.

Poluarea luminoasa poate fi amplificata de poluarea aerului, praful si fumul reflectand radiatiile in toate directiile, luminand mai puternic cerul. Aceste tipuri de poluari nu afecteaza doar astronomia, ci si viata animalelor si sanatatea umana.

Astronomii pot evita poluarea luminoasa calatorind spre locuri aflate la o distanta mai mare de orase. Cu o anumita limita totusi, filtrele pot fi folosite pentru a contracara efectele poluarii luminoase.

2. Cum afecteaza poluarea luminoasa observatiile prin telescop?

Poluarea luminoasa face cerul mult mai luminos decat este el in mod natural.

Observatiile sunt diferite daca sunt facute pe un cer negru sau daca sunt realizate pe un cer poluat luminos. Observatiile la Luna sau la planetele stralucitoare nu sunt foarte afectate de acest tip de poluare sau cel putin nu la fel de puternic cum sunt cele la obiectele deep sky. In imaginea de mai jos puteti vedea o comparatie sugestiva:

3. Ce este seeing-ul? Ce este transparenta cerului?

Seeing-ul este un termen folosit de astronomi pentru a descrie stabilitatea atmosferica. Transparenta e folosita pentru a descrie claritatea atmosferei.

Datorita fronturilor atmosferice, schimbarilor de temperatura si curentilor de aer atmosfera este in continua miscare, fapt ce provoaca o aparenta sclipire a stelelor (imaginea stelelor este profund distorsionata, lumina care ajunge la noi este si ea afectata in continuu si prin urmare stelele clipesc). Cu cat clipirea este mai evidenta, cu atat conditiile sunt mai nefavorabile. Cu cat imaginea este mai stabila, cu atat conditiile sunt considerate mai bune. Un seeing deficitar poate fi observat atunci cand observam planete, stele duble apropiate, Luna. Obiectele deep-sky - nebuloase, galaxii - sunt mai putin afectate de seeing.

Pentru obiecte deep-sky mult mai importanta este transparenta atmosferei (o masura a transparentei - determinata de nori, praf sau pacla ).

4. Straturile antireflex. De ce sunt importante?

Straturile (sau invelisurile) optice au rolul de a reduce reflectiile si pierderile interne de lumina, asigura o transmisie uniforma a luminii si cresc claritatea si contrastul imaginii. Instrumentele optice au de obicei mai multe suprafete de sticla, fiecare jucand rolul sau in transmisia luminii. In zilele noastre, aprope toate instrumentele optice beneficiaza de optica invelita intr-unul sau mai multe straturi. Exista cateva diferite tipuri de tratare a elementelor de sticla. Veti putea citi despre instrumentul dumneavoastra ca beneficiaza de straturi optice:

- Coated : cel putin un element optic important are un strat aplicat pe cel putin o suprafata

- Fully-coated: toate lentilele si suprafetele de sticla au cel putin un invelis aplicat.

- Multicoated: cel putin un element optic important al unui binoclu/telescop fully-coated are mai multe straturi antireflex pe cel putin o suprafata a sa.

- Fully-multicoated: toate elementele optice ale unui binoclu fully-coated au mai multe straturi antireflex care asigura o transmisie a luminii de pana la 90%-95%.

 

 

 

 

 

inapoi la pagina anterioara

© Toate drepturile asupra continutului acestui site apartin STARMAX S.R.L. Orice reproducere partiala sau totala fara acordul STARMAX S.R.L. reprezinta un furt si va fi pedepsita conform legii.