Cand este nevoie de microscop chiar si pentru structuri gigantice

pagina anterioara

Cromozomi gigantici pot fi observati in glandele salivare a unor anumite muste si au fost pentru prima data observati de Balbiani in 1881. Acesti cromozomi sunt supra-dimensionati si se dezvolta din cromozomii obisnuiti atunci cand celule specializate trec prin runde repetate de replicatii ADN fara nicio diviziune celulara.

Acest proces creste volumul celulei si formeaza cromozomi gigantici, care sunt cunoscuti si sub denumirea de cromozomi politeni.

Cromozomii gigantici au paternuri cu benzi intunecate si luminoase care pot fi folosite pentru a indentifica rearanjarile structurale, omisiunile si chiar pentru a identifica gene.

In plus, diferentele in marime, spatiere sau alte caracteristici ale benzilor constituie informatii utile pentru citogeneticieni. De exemplu, cromozomi giganti sunt folositi pentru a identifica anumite larve de Chironomide care altfel sunt greu de indentificat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

inapoi la pagina anterioara

© Toate drepturile asupra continutului acestui site apartin STARMAX S.R.L. Orice reproducere partiala sau totala fara acordul STARMAX S.R.L. reprezinta un furt si va fi pedepsita conform legii.