Obiectivul microscopului - cheia obtinerii unei imagini de calitate

pagina anterioara

Specimene diferite necesita microscoape diferite. Aceasta regula se refera la faptul ca un specimen opac, in relief si cu o suprafata reflectiva necesita o alt fel de abordare decat un specimen transparent. Standul unui microscop ofera spatiul necesar pentru pozitionarea corecta a specimenelor si toate optiunile pentru o iluminare corespunzatoare.

Obiectivul microscopului este un element mult mai specific. In cazul sau discutam despre puterea de rezolutie (= apertura numerica), dar si despre corectia lamelei, metode de imersie si distanta de lucru.

1. Microscoapele drepte standard pentru lumina transmisa sunt construite pentru lamele cu grosimea de 0.17mm. Acest detaliu este marcat pe carcasa obiectivului

Lamela trebuie plasata deasupra specimenului. O apasare usoara cu acul de disectie va evita incorporarea a unei cantitati prea mari a mediului de instalare aflat intre specimen si lamela. Acest mediu functioneaza ca un strat suplimentar si va simula o lamela mai groasa. O acoperire gresita reduce puterea N.A. ceea ce se traduce in mai putina informatie si contrast. Din acest motiv instalati specimenul si lamela intr-un mod corespunzator.

Pentru obiectivele "uscate" cu apertura numerica mare (mai mare sau egala cu 0,7) este de ajutor utilizarea unei lamele cu toleranta minima pentru grosime. Furnizorii de echipamente pentru microscoape ofera sticle cu o toleranta de +/- 0.005mm.

2. In unele campuri medicale este obisnuita observarea specimenelor fara ca acestea sa fie acoperite de lamele. In acest caz sunt necesare obiective NCG (Non-Cover -Glass) fara corectie pentru lamele, in special pentru obiectivele cu un NA mai mare sau egal cu 0,30. Cu cat apertura numerica este mai mare, cu atat mai mult obiectivul  (0.17 vs. 0) are o influenta mai mare asupra calitatii imaginii.

3.Aceste obiective NCG nu trebuie amestecate cu obiectivele pentru aplicatii cu lumina incidenta.

Pe langa faptul ca realizeaza prima etapa a maririi imaginii intr-un microscop, in aplicatiile pentru specimene neacoperite, acest tip de obiective este de asemenea folosit in scopuri de iluminare. Pornind de la sursa de iluminare, lumina trece prin aceste obiective in drumul ei catre specimen. Din acest motiv este necesar ca obiectivul sa aiba un alt tip de strat antireflex la interior.

4. Pentru o putere de rezolutie maxima, obiectivele cu imersie reprezinta cea mai buna alegere. De obicei se foloseste un ulei de imersie cu un index refractiv de 1,51, dar se pot utiliza in unele cazuri si apa sau glicerina. Mediul de imersie este indicat pe carcasa obiectivului. Folosirea imersiei pentru aceste obiective nu este recomandata, ci este obligatorie.

5. Obiectivele pentru microscoapele cu polarizare au un singur rol. In acest caz nu vorbim despre fidelitatea culorilor (obiectivele Plan Apo sunt cele mai bune ) sau rata de transmisie (obiectivele cu fluorit sunt cele mai recomandate), ci despre elementele optice fara tensiuni, montate pe aceste obiective pentru a obtine maximul atunci cand analizorul si polarizorul interactioneaza.

6. Urmand un alt sistem de codare international, obiectivele pentru contrast faza sunt marcate cu culoarea verde. Contrastul de faza este o metoda de observatie cu lumina transmisa, dar obiectivele respective pot fi folosite si in camp luminos, cu un pic de pierdere a calitatii imaginii.

7. Pentru aplicatii metalurgice, campul intunecat in lumina incidenta este destul de comun. Obiectivele necesare trebuie sa aiba un diametru mai mare pentru a incorpora un inel de iluminare DF: un sistem de oglinzi construit in jurul  obiectivului central. Analog situatiei luminii transmise, un stop central in epi-iluminator (care este numit epi-condensor de catre unele persoane) opreste lumina directa sa intre in obiectiv. In timp ce marginea unui astfel de obiectiv se comporta ca un iluminator, partea centrala se comporta ca o camera.

8. Pentru microscoapele inversate in aplicatii bio/medicale, in special la puteri mari de marire este nevoie de o distanta de lucru crescuta (LWD - long working distance). Acest lucru se obtine pierzand din puterea de rezolutie.

Idea din spatele unei astfel de constructii este destul de clara. Specimenele pentru microscoape inversate sunt pozitionate pe un vas petri sau intr-un alt vas. Celulele aderente de pe fundul vasului trebuie sa fie observate cu un obiectiv cu corectie de lamele de 1,1mm (in acest caz fundul vasului este echivalentul lamelei). Celulele plutitoare sau apa au nevoie de caracteristica LWD. Doar o astfel de constructie permite focalizarea prin specimen pentru a inspecta intreg stratul fluid. Inainte de a schimba obiectivul, coborati adaptorul pentru obiective pentru a evita zgarierea obiectivelor. Parafocalitatea obiectivelor in acest caz este mai putin relevanta.

Daca doriti sa gasiti optica de care aveti nevoie, ganditi-va la caracteristicele specimenelor pe care urmeaza sa le observati. Nu exista un microscop universal pentru toate titpurile de subiecte.

inapoi la pagina anterioara

© Toate drepturile asupra continutului acestui site apartin STARMAX S.R.L. Orice reproducere partiala sau totala fara acordul STARMAX S.R.L. reprezinta un furt si va fi pedepsita conform legii.