Tipuri de monturi

pagina anterioara

 

Orice telescop trebuie să fie susţinut de o bază solidă astfel īncāt să poată fi īndreptat spre orice direcţie. Totodată trebuie să se ţină cont de mişcarea de rotaţie a Pămāntului īn jurul axei sale care face ca imaginea obţinută īn ocular să se deplaseze odată cu trecerea timpului. Astfel, un astronom, pentru a menţine īn ocular o aceeaşi imagine pe o perioadă mai mare de timp, trebuie să mişte continuu instrumentul său contrar mişcării de rotaţie. Pentru a rezolva aceasta telescopul se montează astfel īncāt să se rotească īn jurul unei axe ce coincide cu axa Pămāntului.

Telescoapele pentru amatori utilizează īn principal trei tipuri de monturi: montură Alt-Azimutală, montură tip Furcă-Ecuatorială şi montură Ecuatorială Germană.

Montura Alt-Azimutală este cea mai simplă dintre monturi. Ea permite mişcarea pe orizontală (azimut) şi verticală (altitudine). Avantajul unei astfel de monturi este simplitatea īn utilizare, fiind ideală pentru observaţii terestre, greutatea mică şi costul redus. Acest tip de montură are īnsă trei dezavantaje pentru observațiile astronomice: a) nu permite compensarea mișcării de rotație a Pămāntului și urmărirea īn acest fel pe pe o singură axă - ascensie dreapta sau RA - a obiectelor pe cer, astfel că imaginile se rotesc īn timp, iar observatorul trebuie să recentreze obiectul studiat folosind mişcări pe ambele axe, tot din acest motiv neputānd fi utilizată pentru astrofotografie cu expuneri mari; b) modelele non-computerizate nu pot urmări automat mişcarea stelelor şi planetelor pe cer; c)datorită dimensiunilor mici ale furcii de prindere a instrumentului aceasta nu permite (cu excepţia monturii de tip Dobson) īndreptarea spre zenit a telescopului. Montura Alt-Azimutală este īnsă adecvată pentru observaţii terestre, principiul de funcţionare a acesteia fiind acelaşi cu cel al trepiedului fotografic, oferind īn plus o stabilitate mai mare prin construcţia şi dimensiunile acesteia. Montura de tip Dobson este tot o montură Alt-Azimutală.
 

Refractor pe montura altazimutala

Reflector newtonian pe montura Dobson

Montura tip Furcă-Ecuatorială susţine telescopul īntre două suporturi pe o platformă ce se roteşte pentru a urma axa polară a Pămāntului. Monturile altazimutale tip furcă, pot fi puse īn poziție ecuatorială prin utilizarea unei pene ecuatoriale īntre trepied și montura īn furcă. Această pană ecuatorială permite īnclinarea axei stānga-dreapta la un unghi egal cu latitudinea locului pentru a permite urmărirea pe o singură axă, a ascensiei drepte, a mișcării obiectelor cerești.

Telescop Schmidt-Cassegrain pe montura tip furca ecuatoriala

 

Montura Ecuatorială-Germană permite telescoapelor cu un tub mai lung să fie īndreptate spre orice punct de pe cer şi să se rotească īn jurul axei de rotaţie a Pămāntului. Montura ecuatorială germană este asimetrică, greutatea telescopului fiind contrabalansată printr-un set de greutăţi pentru menţinerea sistemului īn echilibru. Axele monturii sunt perpendiculare una pe alta precum la monturile altazimutale, dar axa stanga-dreapta este īnclinată astfel īncāt să fie paralelă cu axa Pamāntului īn loc de orizont. Montura ecuatorială germană poate urmări mişcarea obiectelor pe bolta cerească pe o singură axă (după o aliniere polară prealabilă), doar axa paralelă cu axa Pămāntului fiind nevoie să fie rotită constant pentru urmărire. Datorită posibilităţii urmăririi pe o singură axă monturile ecuatoriale sunt cele mai utilizate pentru observaţii vizuale, dar mai ales pentru astrofotografie. Pentru o urmărire continuă şi automată a mişcării obiectelor aceasta se poate dota cu unităţi motoare pe axa RA sau pe ambele axe (RA si DEC), iar prin folosirea unei monturi ecuatoriale germane dotată cu GOTO se automatizează şi procesul de căutare a obiectelor pe cer.

Avantajele monturii ecuatoriale: a) este cea mai bună montură pentru realizarea de astrofotografie cu expuneri de lungă durată; b) este usor de utilizat  pentru observații vizuale datorită faptului că este necesară mișcarea unei singure axe pentru a compensa mișcarea de rotație a Pămāntului; c) cercurile gradate de orientare cu care sunt dotate monturile non-computerizate și o parte din cele computerizate ajută astronomii să localizeze obiectele cerești folosind coordonatele lor ecuatoriale.

Dezavantajele monturii ecuatoriale: a) instalarea ei este mai laborioasă datorită necesității de a o alinia polar pentru a putea compensa pe o singură axă mișcarea de rotație a Pămāntului; b) nu este adecvată pentru observații terestre, miscarea ei pe coordonate ecuatoriale fiind mai putin intuitiva in cazul observatiilor terestre.
 

Reflector newonian pe montura ecuatoriala

Monturile cu GOTO, computerizate nu sunt un tip diferit de montură, ci sunt monturi ecuatoriale sau altazimutale dotate cu motoare de urmarire și un controller electronic ce dispune de o bază de date cu cateva mii sau zeci de mii de obiecte cerești ce pot fi căutate și urmărite automat de către montură. Odată aliniată montura, aceasta va īndrepta automat telescopul spre orice obiect ales de către utilizator din baza de date a controllerului electronic. Monturile cu goto au posibilitatea de conexiune la un PC, īn acest fel putānd fi controlate din calculator folosind programe tip planetariu. Conectarea la un PC aduce avantajul extinderii numărului de obiecte cerești ce pot fi căutate și urmărite automat, astronomul putānd accesa prin programul tip planetariu o multitudine de cataloage stelare existente.

Telescoapele cu monturi cu goto sunt utile nu numai astronomilor cu experiență, ci mai ales celor īncepători ce au nevoie de asistență īn căutarea obiectelor pe cerul nopții. Baza de date a controllerului face posibilă observarea a mii de obiecte cerești prin apasărea cātorva butoane, fără ca astronomul să aibă nevoie de altase stelare pentru identificarea lor și fără chiar să știe să se orienteze pe cer.

Telescop Schmidt-Cassegrain pe montura ecuatoriala cu goto, computerizata

Telescop Schmidt-Cassegrain pe montura altazimutala tip furca, cu goto, computerizata

inapoi la pagina anterioara

© Toate drepturile asupra continutului acestui site apartin STARMAX S.R.L. Orice reproducere partiala sau totala fara acordul STARMAX S.R.L. reprezinta un furt si va fi pedepsita conform legii.