Sfaturi pentru alegerea unui telescop astronomic

pagina anterioara

Astronomul amator incepator este bulversat la un prim contact cu domeniul telescoapelor astronomice de oferta larga existenta pe piata, astfel ca alegerea unui telescop astronomic devine adesea o cautare si comparare naucitoare intre caracteristici mai mult sau mai putin relevante pentru performanta acestora. Ghidul de fata evidentiaza argumentat astronomului amator caracteristicile cu adevarat importante in alegerea unui telescop astronomic.

Caracteristici generale pe care trebuie să le căutaţi la un telescop astronomic:

diametrul obiectivului (apertura)

optică de calitate

montură solidă

oculare de calitate

lipsa vibraţiilor

Observaţi că nu apar printre criterii designul telescopului, distanţa focală, tipul monturii, dotări electronice de tip GOTO, GPS sau motoare de urmărire. Din punctul de vedere al costurilor şi beneficiilor acestea sunt de importanţă secundară.

Un telescop cu un obiectiv (oglindă sau sistem de lentile) mai mare vă va permite să vedeţi mai departe în spaţiu (capacitatea de adunare a luminii) şi să obţineţi detalii mai fine (rezoluția). Funcția unui telescop nu este de a mări, ci de a aduna lumină, iar capacitatea de a aduna lumină este dată de apertura/dimensiunea obiectivului. Capacitatea de adunare a luminii este proporțională cu aria obiectivului, astfel că apertura este elementul principal de care trebuie ținut cont în alegerea unui telescop. De exemplu, un telescop de 8 inchi (200mm) diametrul are o capacitate de adunare a luminii de aproximativ 4 ori mai mare decât a unui telescop cu diametrul de 4 inchi (100mm), astfel că în condiții de cer bun un telescop de 200mm diametrul poate detecta stele cu o magnitudine de 14, în timp de telescopul cu diametrul obiectivului de 100mm poate detecta stele cu o magnitudine de 12,5. Aceasta diferență de magnitudini înseamnă în termenii numărului de stele vizibile aproximativ de 4,5 ori mai multe stele vizibile prin telescopul mai mare. Cu cât obiectivul telescopului este mai mare cu atat rezoluția acestuia este mai mare. Rezoluția este capacitatea telescopului de a separa două obiecte îndepartate care sunt foarte aproape unul de altul; rezoluția este o valoare teoretică, care depinde de apertură și de calitatea opticii. Un telescop cu o apertură de 200mm poate rezolva două stele ce se află la o distanță de 0,6 secunde de arc, în timp de un telescop cu o apertură de 100mm poate rezolva stele care se află la o distanță de 1,2 secunde de arc. Această rezoluție teoretică este limitată însă de turbulențele atmosferice.

Un instrument cu o optică de calitate va produce imagini mai clare, vă va arăta mai multe detalii, şi vă va permite să utilizaţi grosismente mai mari decât un telescop de aceeaşi mărime, dar cu optică de slabă calitate. Aberaţiile optice specifice fiecărui sistem vor fi mult reduse de un telescop cu optică de calitate.

O montură solidă capabilă să susţină ferm greutatea telescopului va face ca vibraţiile datorate rafalelor de vânt, mişcării telescopului efectuată de dumneavoastră sau focalizării imaginii să fie mult diminuate. În plus, trepiedul pe care se fixează montura trebuie să aibă picioarele suficient de solide pentru a susţine greutatea monturii şi a telescopului fără a exista mişcări, balansuri sau trepidaţii.

Un ocular de calitate va prezenta mai puţine aberaţii optice, decât unul de slabă calitate. Aberaţiile optice sunt specifice nu numai obiectivelor telescoapelor, ci şi ocularelor. Orice aberaţie reduce calitatea imaginilor obţinute şi astfel performanţele telescopului ca întreg.Nu cumpăraţi puterea de mărire! Nu cumpăraţi instrumente pe care se specifică măriri de 600X sau mai mult! Orice instrument poate fi făcut să mărească oricât de mult cu ajutorul unor lentile barlow şi a unor oculare cu distanţe focale mici. Problema este că la aceste grosismente imaginile vor fi ceţoase, fără detalii şi inutilizabile. Fiecare instrument are o putere de mărire teoretică maximă dincolo de care imaginile îşi pierd din calitate. Mai mult, atmosfera terestră limitează chiar şi această limită prin curenţii de aer care fac ca imaginile să "fiarbă" în telescop şi prin poluarea luminoasă. În general această limită se poate afla prin înmulţirea cu 2 a diametrului obiectivului (oglindă sau lentilă) exprimat în milimetri sau prin înmulţirea cu 50 a diametrului obiectivului exprimat în inchi (de exemplu, un telescop cu oglinda de 150mm - 6 inchi, va avea puterea de mărire teoretică maximă de 150 X 2=300X, 6X50=300X).Înainte de a cumpăra un telescop este bine să vă puneţi câteva întrebări:

1. La ce veţi utiliza telescopul? Dacă doriţi...

Să observaţi comete, ar trebui să vă cumpăraţi un binoclu mare (obiectiv de minim 70mm).

Să faceţi observaţii deep-space, ar trebui să vă cumpăraţi un telescop cu un obiectiv cât mai mare.

Să observaţi sistemul solar, ar trebui să cumpăraţi un telescop cu o distanţă focală lungă şi obiectiv cât mai mare.

Să găsiţi uşor obiectele pe cer, ar trebui să vă cumpăraţi un telescop pe o montură cu GOTO.

Să utilizaţi telescopul atât pentru observaţii astronomice, cât şi terestre, ar trebui să vă cumpăraţi un telescop terestru (lunetă sau un mic maksutov-cassegrain sau schmidt-cassegrain).

Să realizaţi astrofotografii, ar trebui să vă cumpăraţi un telescop cât mai mare posibil şi de calitate superioară (in functie de obiectele ce doriti a le fotografia - sistemul solar sau deepsky - instrumentul pe care il recomandam poate fi refractor apocromat, schmidt-cassegrain, reflector newtonian sau maksutov-cassegrain), cu o montură cât mai solidă şi care să poată urmări cu acurateţe atât în ascensie dreaptă, cât şi în declinaţie, o cameră foto fie clasică, fie cu chip ccd, o lunetă secundară pentru ghidaj sau autoghidaj, o unitate de autoghidaj dacă montura este automată sau un ocular cu reticul iluminat pentru ghidaj manual, filtre speciale, inele și adaptoare pentru conectarea tuturor accesoriilor, un notebook (sau un calculator PC în cazul în care locul de observaţie este curtea casei dumneavoastră) şi să căutaţi un loc de observaţie cât mai lipsit de poluare luminoasă. Astrofotografia este cea mai costisitoare și mai complexă parte a astronomiei.

Nu există un telescop cu utilizare generală, telescop bun la toate. Fiecare design de telescop este un compromis între diferite aspecte, ceea ce le face să fie utilizabile cu performanţe maxime pentru tipuri specifice de observaţii. Există telescoape ce oferă imagini planetare foarte bune, telescoape pentru deep space, telescoape bune pentru observaţii vizuale şi telescoape bune pentru astrofotografie.2. Unde veţi utiliza telescopul?

Dacă locuiţi într-un loc cu multă poluare luminoasă este foarte probabil că veţi dori să vă deplasaţi într-un loc cu mai puţină poluare pentru a vă face observaţiile. Însă acest lucru înseamnă că aveţi nevoie de un telescop care să fie portabil: uşor de asamblat, uşor din punctul de vedere al greutăţii şi suficient de mare încât să ofere imagini bune, dar care să încapă în mijlocul de transport cu care vă deplasaţi. Un telescop catadioptric (schmidt-cassegrain, maksutov-cassegrain, schmidt-newtonian sau maksutov-newtonian) cu o oglindă de până la 150 - 200mm diametrul, un newtonian pe montură dobson de maxim 200mm sau 254mm sau o lunetă de până la 100 - 120mm sunt modelele recomandate. Dacă nu puteți sau nu doriți să vă deplasați în locuri cu poluare luminoasă mai puțină atunci e recomandabil să achiziționați cel mai mare instrument pe care vi-l permiteți. Poluarea luminoasă afectează la fel de mult atât instrumentele mici, cât și cele mari, însă cu cât instrumentul are un obiectiv mai mare, cu atât veți putea observa mai multe obiecte cerești, cu mai multe detalii.

Dacă locuiţi într-un loc cu poluare luminoasă puţină sau deloc atunci nu veţi fi obligaţi să vă deplasaţi în alte locuri pentru a vă realiza observaţiile şi este bine să cumpăraţi cel mai mare telescop pe care vi-l permiteţi.

Dacă în schimb sunteţi obligat să vă deplasaţi des din alte motive şi doriţi să aveţi telescopul cu dumneavoastră oricând aveţi nevoie de el, fără ca transportul să necesite o maşină atunci aveţi nevoie de unul suficient de mic ca dimeniuni, dar suficient de puternic ca putere de colectare a luminii. În acest caz sunt recomandate designurile catadioptrice de pană la 150mm sau o lunetă mică de maxim 100mm.3. Când veţi utiliza telescopul?

Telescoapele nu sunt utilizate doar noaptea. Ziua se pot face atât observaţii solare, cât şi observaţii planetare sau observaţii terestre. În cazul observaţiilor solare aveţi nevoie de instrumente de diametru mic (80 - 100mm) şi filtre speciale. În cazul observaţiilor planetare aveţi nevoie de telescoape mai mari (se consideră că un instrument cu o apertura de 100-120mm in cazul refractoarelor, schmidt-cassegrain, maksutov-cassegrain si 150mm in cazul reflectoarelor este minimul necesar pentru observații planetare) dotate cu motoare de urmărire cel puțin pe axa ascensiei drepte sau cu un sistem GOTO şi de filtre speciale. În cazul observaţiiilor terestre aveţi nevoie de o lunetă terestră sau un mic schmidt-cassegrain sau maksutov-cassegrain.4. Cine sunteţi dumneavoastră şi ce vă atrage?

Dacă sunteţi o persoană cu experienţă în astronomie, solitară şi vă face plăcere să vă realizaţi observaţiile singuri, atunci probabil vă veţi dori un telescop de foarte bună calitate adaptat tipului de observaţii pe care le veţi face.

Dacă sunteţi începător în astronomie atunci un telescop newtonian pe montură dobson cu diametrul oglinzii de cel puţin 150mm sau o lunetă cu un diametru de 100mm sau 120mm sunt cele mai recomandate. Dacă doriţi ca în viitor să puteţi experimenta şi astrofotografia atunci telescopul dumneavoastră va trebui să fie dotat cu o montură ecuatorială germană solidă cu motor de urmărire cel puţin în ascensie dreaptă pentru a putea urmări obiectele în mişcarea lor diurnă pe cer.

Dacă nu ştiţi dacă veţi mai fi atraşi de astronomie peste câţiva ani, atunci cumpăraţi un telescop de dimensiuni suficient de mari ca vă satisfacă curiozitatea din prezent, de calitate bună, dar nu foarte scump şi în limita bugetului dumneavoastră. În acest caz un reflector newtonian de maxim 150mm - 200mm pe montură dobson sau ecuatorială sau o lunetă de maxim 100mm - 120mm vă vor satisface curiozitatea şi vor face ca vecinii, prietenii sau rudele dumneavoastră să vă invidieze pentru ceea ce deţineţi.

Dacă sunteţi interesat de observaţii planetare şi lunare atunci veţi dori un telescop cu un obiectiv cât mai mare pentru a obţine detalii cât mai fine şi cu o distanţă focală foarte lungă pentru a obţine grosismente mari (de ordinul 200X - 400X) fără a utiliza oculare cu distanţe focale foarte mici şi eventual fără să apelaţi la lentile Barlow. Pentru a putea automatiza urmarirea obiectelor pe cerul nopții este nevoie ca instrumentul să fie montat pe o montură ecuatorială motorizata cel puțin pe axa ascensiei drepte.

Dacă sunteţi interesat de observaţii deepsky atunci veţi dori un telescop cu un obiectiv cât mai mare şi cu o distanţă focală scurtă pentru a avea un câmp vizual cât mai luminos şi cât mai larg. În cazul observațiilor deepsky cel mai important factor în alegerea unui instrument este apertura lui: deoarece aceste obiecte au o luminozitate foarte scăzută, cu cât este mai mare diametrul obiectivului (oglinda sau lentile) cu atât puterea de adunare a luminii a telescopului este mai mare, astfel că veți putea observa mai multe obiecte cerești, cu luminozitate mai mica și cu mai multe detalii vizibile.5. Câţi bani sunteţi dispuşi să cheltuiţi pe un telescop şi accesoriile necesare?

Principalul element de care trebuie să ţineţi cont în cumpărarea unui telescop este faptul că acesta este un obiect destul de scump. De aceea nu aruncaţi banii pe instrumente şi accesorii de calitate îndoielnică produse de firme cvasi-necunoscute. Nu vă lăsaţi atraşi de mulţimea de accesorii care vă sunt oferite. Foarte curând vă veţi da seama de defectele şi limitele unui asemenea instrument şi veţi dori să cumpăraţi altul, dar probabil nu vă veţi mai putea permite. Un telescop de calitate dotat doar cu accesoriile esenţiale costă la fel de mult ca unul de calitate îndoielnică dotat cu o mulţime de accesorii şi ele de calitate la fel de îndoielnică. Doar cei bogaţi îşi pot permite să facă greşeli scumpe.

inapoi la pagina anterioara

© Toate drepturile asupra continutului acestui site apartin STARMAX S.R.L. Orice reproducere partiala sau totala fara acordul STARMAX S.R.L. reprezinta un furt si va fi pedepsita conform legii.