Filtre de reducere a energiei solare ERF - Baader Planetarium

pagina anterioara

Filtre de reducere a energiei solare - Baader Planetarium

Click pentru imagine mai mare

Baader Planetarium realizeaza o serie de filtre de reducere a energiei solare, destinate a fi folosite doar impreuna cu filtrele solare Solar Spectrum. Filtrele de reducere a energiei solare prefiltreaza lumina solara ce ajunge la filtrele solare h-alfa. Aceste filtre nu se utilizeaza singure pentru observarea Soarelui, ci doar impreuna cu un filtru solar h-alfa. Filtrele pentru reducerea energiei solare se monteaza la obiectivul refractorului si acopera intreg obiectivul acestuia. Filtrele D-ERF reduc caldura solara inainte ca lumina sa intre in refractor si sa ajunga la filtrul solar h-alfa.

Filtrele ERF sunt realizate din sticla slefuita cu suprafetele plan-paralele cu o precizie de lambda/10. Straturi dielectrice infrarosii impiedica transmisia caldurii solare in interiorul telescopului. Blocarea caldurii solare mentine substratul de sticla coplanar pe perioade indelungate de observatii si mentine constanta latimea de banda a filtrului chiar daca este supus la radiatia solara. Totodata previne aparitia curentilor de convectie in interiorul telescopului. Dar mai presus de toate, filtrele D-ERF protejeaza filtrele h-alfa aflate in focarul telescopului de imbatranire prematura datorata stresului generat de caldura. Filtrele ERF sunt acoperite multistrat antireflex pe toate suprafetele, reflectivitatea reziduala fiind de doar 0,2%, pentru a preveni reflexiile pe suprafetele plane care ar reduce contrastul altfel.

Obtinerea acestor filtre este extrem de laborioasa si un efort tehnic extrem. Pentru a produce o suprafata cu un diametru mare atat de precisa si a pastra planeitatea si dupa depunerea diferitelor straturi IR si antireflex este utilizata cea mai noua tehnolgie de depunere in vid asistata de ioni si sunt folosite discuri de sticla de cea mai buna calitate optica, slefuite planparalel. O atentie deosebita este acordata fiecarui disc pe parcursul procesului pentru obtinerea filtrelor la nivelul standardelor asumate. Calitatea finala a filtrelor este atat de buna incat acestea nu deformeaza semnificativ frontul de lumina la trecerea prin ele, dupa cum o confirma testele interferometrice. Doar filtrele care indeplinesc aceste standarde ajung sa fie puse in vanzare.

In imaginea alaturata filtrul este montat in celula de prindere pe telescop careia ii este atasata o diafragma tip iris.

Model

Pret (TVA inclus)

Filtru D-ERF 75mm cu straturi dielectrice IR-Cut 1240 RON
Filtru D-ERF 90mm  cu straturi dielectrice IR-Cut 1780 RON
Filtru D-ERF 110mm  cu straturi dielectrice IR-Cut 2240 RON
Filtru D-ERF 135mm  cu straturi dielectrice IR-Cut 3580 RON
Filtru D-ERF 160mm  cu straturi dielectrice IR-Cut 4480 RON
Filtru D-ERF 180mm  cu straturi dielectrice IR-Cut 6650 RON

Disponibilitate: toate filtrele D-ERF, precum si celulele pentru montarea acestora sunt oferite la comanda. Timpul de asteptare este de 1-2 saptamani.

inapoi la pagina anterioara