Sisteme telecentrice - Baader Planetarium

pagina anterioara

Sisteme telecentrice - Baader Planetarium

Click pentru imagine mai mare

Pentru realizarea de observatii solare cu filtrele h-alfa Solar Spectrum este nevoie ca telescopul sa aiba un raport focal intre f/25 si f/30. Pentru a obtine acest raport focal sunt doua solutii: fie este redusa apertura telescopului folosind o diafragma, fie, mai bine, este marita distanta focala folosind un sistem de lentile telecentric.

Sistemele telecentrice nu sunt lentile barlow! Doar sistemele telecentrice produc un fascicul de lumina cu razele paralele, astfel ca structurile cromosferei sunt redate corect pe intregul camp vizual al telescopului. Sistemele telecentrice sunt sisteme aplanate, lipsite de curbura a campului. Ele sunt optimizate pentru lungimile de unda h-alfa, avand o transmisie maxima de lumina de 99% in lugimea de unda de 656,3nm. Calitatea elementelor optice este de Strehl 99%. Nici un alt sistem telecentric existent pe piata nu are asemenea calitati optice si nu este optimizat pentru asemenea performante vizuale si fotografice.

Sistemele telecentrice pot fi folosite doar pe refractoare si telescoape Schmidt-Cassegrain (ce focalizeaza prin miscarea oglinzii principale, insa doar folosind un sistem de inclinarea a filtrului h-alfa pentru a compensa planul inclinat dat de oglinda principala in urma folosirii unei diafragme off-axis), celelalte tipuri de telescoape neajungand in focus prin folosirea acestor sisteme telecentrice. Exista doua sisteme telecentrice diferite: TZ2 - mareste distanta focala/raportul focal al telescopului de 2 ori si TZ4 - mareste distanta focala/raportul focal al telescopului de 4X. Ambele sisteme au la capete filet T2 pentru cuplare simpla la filtrele solare sau alte tuburi de conexiune, si tuburi de 2" pentru introducere directa in focalizator. In functie de raportul focal al telescopului la care se monteaza filtrul solar este necesara utilizarea unuia dintre cele doua sisteme pentru a ajunge la un raport focal in jurul la f/30.

Sistem telecentric TZ2 - Baader Planetarium

Sistem telecentric TZ2

Pret (TVA inclus): 1620 RON

Disponibilitate: la comanda

Sistem telecentric TZ4 - Baader Planetarium

Sistem telecentric TZ4

Pret (TVA inclus): 1620 RON

Disponibilitate: la comanda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

inapoi la pagina anterioara