Camere ccd STXL-6303E - SBIG

pagina anterioara

Camera CCD din seria Research

Noile camere STXL sunt ultimele versiuni ale camerelor STX. Camerele celor doua serii sunt aproape identice, existand trei diferente, totusi.

- senzorul de autoghidaj a fost montat pe roata de filtre pentru a realiza ghidajul din fata filtrelor

- obturatorul cu iluminare uniforma ofera un back-focus mai scurt, permitandu-se folosirea obictivelor

- camerele STLX folosesc nou cap pentru control de la distanta STT

Doua modele de roti de filtre sunt disponibile pentru camerele STLX. Roata standard si roata cu autoghidaj cu 8 pozitii au un design asemanator rotilor de filtre din seria STT. Folosesc acelasi mecansim precis de pozitionare, dar pot fi folosite si cu filtre de 50mm. In modelul de autoghidare, camera de ghidaj este incorporata in roata de filtre, in fata filtrelor.

Toate celelalte caracteristici STLX cu aceleasi ca la seria STX.  Racirea in doua stagii -60 de grade, pregatire pentru racire cu apa, interfata Ethernet si USB 2.0. Cateva inovatii pentru astrofotografii pasionati au fost introduse la aceste camere. Iata cateva:

- USB 2.0 si Ethernet la fiecare camera

- Poate fi controlata de pe un browser de internet

- Racire cu doua stagii

- Camera de autoghidaj in fata filtrelor

- Buffer fotografie full-frame

- Ghidaj continuu, si in timpul descarcarii imaginilor

- Autoghidaj extern si intern

- Optional Remote Guide Head

- Focus separat pentru camera de ghidaj incorporata

- Deconectare rapida pentru racirea cu apa

- Sistem anti umiditate

- Indicatori LED pentru urmarire

- LED-uri pentru alimentarea cu energie

Camera de autoghidaj in fata filtrelor.  Este binecunoscut faptul ca avantajul usurintei de a face ghidaj printr-o luneta este deseori de umbrit de diferentele de deflectie dintre luneta de ghidaj si principala axa optica. Acest fenomen apare datorita flexarii mecanice sau miscarii oglinzii din principalul tub optic. Aceasta dificultate a condus la implementarea sistemului de ghidaj off-axis. Autoghidajul este mai convenabil si mai precis, dar se poate dovedi dificil atunci cand sunt folosite filtre de banda ingusta. Au existat si solutii costisitoare de amplasare a camerei de ghidaj in fata filtrelor dar controlul celor doua camere presupunea ca un calculator sa ruleze simultan doua programe de control a camerei. Prin urmare, solutia ideala era un design-ul intergat, usor de controlat: noua roata de filtre cu camera de ghidaj care se afla implementata la camerele SBIG STT si STXL. Camera CCD de ghidaj este montata pe roata de filtre si se conecteaza direct la camera principala, ca un CCD extern. Design-ul optic este optimizat pentru ghidaj si toate comenzile sunt identice cu cele ale unei camere traditionale de ghidaj. Camera de ghidaj nu necesita alte cabluri de alimentare sau de control in plus iar intreg sistemul poate fi utilizat folosind un singur software.

Roata de filtre cu precizie de micron. Rotile de filtre ale camerelor STXL au fost concepute cu aceeasi mecanism precis de pozitionare ca si modelul implementat in camerele STT. Astfel, orice filtru revine si este pastrat in aceeasi pozitie de fiecare data cand este rotit pe traseul optic, chiar si dupa o pierdere de energie si indiferent de cate ori roata de filtre s-a miscat.

Interfata USB 2.0 si Ethernet Seria STXL are atat interfata USB 2.0, cat si interfata Ethernet. Niciun driver nu trebuie instalat. Pueti folosi o retea wireless pentru a controla camera chiar si cu un iPad sau iPhone.

Racire Seria STXL foloseste un sistem inovativ de racire - cel mai eficient pentru disiparea caldurii pentru un volum dat; chiar daca este mai scump decat un sistem clasic de racire ofera performanta superioara, dimensiuni minime si greutate redusa. Acesta este unul din motivele pentru care camerele STXL cantaresc mai putin decat camerele de astrofotografie obisnuite. In mai putin de 5 minute, STXL ajunge la o valoare a ΔT de -60grC folosind doar aerul pentru racire.

Pregatire pentru racirea cu apa. Camerele STXL sunt concepute astfel incat sistemul de racire cu aer sa fie suficient.  Totusi, camerele sunt pregatite pentru a li se putea instala un sistem de racire cu apa. Folosirea apei in locul aerului nu necesita folosirea unui ventilator. Totusi, apa racita poate fi folosita si impreuna cu un ventilator pentru o racire si mai consistenta.

Obturator cu iluminare uniforma. Inca din  perioada in care camerele SBIG ST-7 incepeau sa fie produse, compania a implementat diafragme ce asigura o iluminare uniforma a senzorului, ceva ce se regaseste la foarte putine camere de astro-fotografie. Iluminarea uniforma se refera la un un mecanism al diafragmei care face ca deschiderea si inchiderea sa nu influenteze proportia in care lumina ajunge pe suprafata senzorului, asa cum se intampla in cazul diafragmelor de tip iris.

Folosirea desicantului intern. Pentru a oferi mai multa flexibilitate pe teren si pentru a se evita returnarea camerelor catre furnizori, SBIG a conceput o camera care sa accepte un cablu desicant

Buffer pentru fotografiere full-frame. Camerele SBIG au un buffer pentru fotografierea full-frame care le permite sa inmagazineze imaginile in timp ce aceastea sunt descarcate.

Ventilator cu viteza variabila.  Daca utilizatorul doreste doar racire cu aer, viteza ventilatorului este reglabila prin software. Acest fapt permite utilizatorului sa elimine orice rezonanta cu telescopul si astfel sa elimine vibratiile armonice.

Port 12C AUX. Camerele STXL are acelasi port 12C AUX ca si camerele STF sau STT pentru alimentarea si controlul unor accesorii cum ar fi rotile de filtre sau optica adaptativa.

Indicatori LED. Cele 4 LED-uri va vor spune imediat daca se realizeaza corectii ale monturii pe directiile -X, +X, -Y, +Y in timpul fotografierii.

Operare 12VDC.  Camerele STXL vor regula o tensiune de 12VDC astfel incat sa poata fi conectate direct la orice sursa de energie neregulaat (cum ar fi o baterie de masina). Patru LED-uri indica daca voltajul scade la 11, 10 sau 9 sau daca este bun.  Operarea camerei este posibila si cu un alimentator de 9.1-14V DC. Alte LED-uri indica statusul camerei sau ghidajul.

Remote guide head. Camerele STXL suporta noile capuri de ghidaj extern RHG. Acestea se monteaza direct la camera principala si opereaza precum un CCD extern de urmarire. Nu sunt necesare conexiunile la un computer.

Pret: 9360€, TVA inclus

Disponibilitate: la comanda

 
 

Specificatii pentru STL-6303E

CCD
CCD Kodak KAF-6303E
Pixeli 3072x2048pixeli
Dimensiune CCD 27.5x18.4mm
Numar total de pixeli 6.3 milioane
Marimea pixelilor 9X9 microni
Capacitate Full Well ~ 100.000 e-
Antiblooming optional
Curent negru (zgomot de fond) 0.3e-/pixel/sec la 0ºC
Specificatii redare/citire
Diafragma mecanica. Iluminare uniforma
Timp de expunere 0.12s - 3600s rezolutie 10ms
Corelare sampling dublu da
Convertor A/D 16 biti
Castig A/D 1.4e-/ADU unbinned, 2.3e- binned
Zgomot la citire 11e- RMS
Moduri binned 1x1, 2x2, 3x3, 9x9 xn
Transfer Full-Frame 4 secunde
Racire standard

-60 grC doar cu aer

Energie 12VDC nomina la 6Amp maxim
Interfata pentru calculatoare USB 2.0 si Ethernet
Compatibilitate PC Windows 32/64 biti
Dimensiuni 125x125x76mm
Greutate 2kg
Montare Placa accesorii cu filet 3"
Backfocus 24.8mm
Optiune roata de filtre FW8S-STXL
Roata de filtre cu autoghidaj FW8S-STXL
Dimensiune filtre 50mm rotunde
Optiune optica adaptativa AO-X
Remote guide head RGH-STT
Adaptor obiective Nikon sau Canon EOS
 

 

 

 

 

inapoi la pagina anterioara