Seeing Monitor - SBIG

pagina anterioara

Observatoarele profesionale folosesc adeseori un dispozitiv care sa monitorizeze si sa determine calitatea cerului in fiecare noapte. Un astfel de monitor va poate ajuta sa decideti daca puteti captura anumite imagini pe care le doriti sau daca merita sa incepeti o sesiune de imagistica. Daca detineti fie si un mic observator cu sisteme ce pot fi controlate de la distanta (prin distanta intelegem cati metri sau chiar sute de kilometri), atunci un seening monitor se poate dovedi extrem de util. Este foarte usor sa aflati dinainte de a incepe observatiile la ce rezultate va puteti astepta si sa evaluati conditiile de vizibilitate atmosferica.

  •  Pret (TVA inclus): 2520 €

  •  

  • Disponibilitate: la comanda

click pentru a mari imaginea

 

Compania SBIG a dezvoltat o unitate automata de monitorizare a cerului noptii. Aceasta unitate foloseste platforma unei camere CCD ST-402ME intr-un adapost meteo-rezistent. Camera este proiectatea sa fie instalata si lasata in exterior pentru o perioada nedefinita de timp.

Camera contine o versiune neracita, fara diafragma a camerei ccd ST-402ME combinata cu un obiectiv cu distanta focala de 150mm f/5.3. Cutia in care se afla contine un port USB si mufa pentru alimentarea camerei cu 12VDC. Fereastra de deasupra cutiei este foarte transparenta si este incalzita pentru a preveni aparitia condesului la exterior. Cablul USB permite operarea de la 50m folosind un PC. Se recomanda amplasarea monitorului direct pe pamant, langa observator pe un suport stabil care sa nu permita vibratii.

Obiectivul si cutia sunt indreptate permanent spre Polaris. Odata aliniata, se vor obtine imagini ale Polaris. Datorita faptului ca Polaris nu se afla exact in Polul Nord ceresc, steaua va descrie un cerc in jurul acestui punct, fenomen evidentiat in imaginea urmatoare (rezultatul suprapunerii a 9 imagini cu expuneri de 10 secunde). Dungile de sub steaua Polaris sunt datorate faptului ca senzorul nu are un obturator astfel ca acesta expune in timp ce este citit. Acest fenomen nu are nici un efect asupra calculelor. Nu este nevoie de folosirea de dark frame-uri intrucat expunerile sunt scurte.

Camera este folosita pentru evaluarea seeing-ului prin masurarea diferentelor de pozitie pe orizontala a Polaris la viteze mari. Un set de ecuatii pot fi folosite apoi pentru a calcula FWHM la zenit care va fi obtinut intr-o expunere lunga in aceste conditii atmosferice. Eroarea este masurata prin citirea cipului ccd in timp ce steaua Polaris este expusa in modul Time Delay si Integration. Un exemplu de imagine rezultata este prezentat mai jos.

Polaris lasa dunga alba prezenta in imagine. Se observa din imagine cum luminozitatea stelei variaza datorita scintilatiei, acelasi fenomen care face ca stelele sa palpaie. Ceea ce se vede mai putin este ca pozitia stelei Polaris este deviata spre stanga si spre dreapta, datorita perturbatiilor atmosferice. Softul masoara aceste perturbatii si calculeaza automat FWHM la zenit. Citirea se face rapid, astfel ca noua masurare a pozitiei stelei Polaris se obtine la fiecare 5 milisecunde. Rezultatele pot fi reprezentate apoi grafic. In imaginea de mai jos se vede cum incepand cu ora 1 seeing-ul se amelioreaza, distorsiunile introduse de atmosfera scazand.

Caracteristici

Camera ccd  
Cip ccd Kodak KAF-0402ME
Dimensiunea matricii cipului 756X510 pixeli
Marimea cipului ccd 6,9X4,3mm
Numar total de pixeli 390000
Marimea pixelilor 9X9 microni
Capacitate ~100000 e-
Curent negru ~ 1eŻ/pixel/sec at 0° C
Temperatura de dublare a curentului negru ~ 6 deg. C
Timp de expunere 0,04 - 3600 secunde, rezolutie 10 milisecunde
Convertor A/D 16 biti
Castig A/D 1.5e- unbinned
2.0e- binned 2x2, 3x3
Zgomot de citire 13.8e- RMS
Moduri binned 1x1, 2x2, 3x3
Rata de digitalizare a pixelilor pana la 800.000pixeli/s cu USB 2.0
Timp transfer pentru o imagine full-frame < 1 secunda
Obiectiv 150mm f/5.6
Camp vizual 2,6X1,7 grade
Racire ambient
Alimentare 12VDC, 1-2 Amps, transformator inclus
Interfata PC USB 2.0 (compatibl USB 1.1)
compatibilitate PC Widows 98/2000/Me/XP
Dimensiuni cutie 15X20X25 cm
Greutate 7.7kg

inapoi la pagina anterioara