Camera de ghidaj si camera planetara ST-i - SBIG

pagina anterioara

Noua camera planetara si de ghidaj ST-i aduce cateva caracteristici ce nu se mai regasesc la alte camere de aceleasi dimensiuni sau pret. ST-i este o camera ieftina, compacta, cu performanta inalta si este excelenta atat la ghidaj cat si in fotografia planetara. Corpul este usor si nu este mai mare decat majoritatea ocularelor de 1.25". Camera are un diametru de 1.25", are 3.5" lungime si cantareste doar 62.5g.

ST-i beneficiaza de un obturator mecanic pentru capturarea automata a cadrelor negre. Camera primeste atat energia, cat si comenzile, prin intermediul unui cablu USB legat la un calculator. Pentru ghidaj, un port autoguider este localizat pe panoul din spate. Cu ajutorul unui kit de ghidaj, camera ST-i poate fi transformata intr-un sistem de ghidaj usor, compact, complet.

Caracteristici ST-i

- alimentare prin port USB

- zgomot de imagine scazut, senzor CCD cu sensibilitate crescuta

- in doua variante: monocrom sau color

- diafragma mecanica pentru cadre negre automate

- diafragma electrica pentru expuneri scurte

- pana la 21 de cadre pe secunda

- 16 biti A/D

- dimensiunile unui ocular de 1.25"

- pret scazut

- greutate redusa: 62.5g

- port standard de ghidaj outport

- filet pentru filtre standard de 1.25"

- software CCDOPS v.5 inclus

- software Planet MasterTM inclus

- software CCDSoftV5 inclus

Senzorul Kodak KAI-340 CCD

In loc sa foloseasca un senzor ieftin CMOS (cu zgomot mare de imagine), ST-i beneficiaza de un senzor Kodak de inalta calitate. Senzorul are un zgomot de imagine masurat de doar 9e-. Acesta este acelasi senzor folosit pentru ghidaj la camerele din seria STX si pe camerele AllSky-340. Senzorul da o imagine de 640x480 pixeli la 7.4 microni iar sistemul anti-blooming este standard. Sbig foloseste doar versiunea de senzori din clasa 1 cu 0 defecte de coloana: 0 pixeli morti, 0 pixeli saturati.  Binarea este posibila pentru pixeli de 14.8 microni.

Diferitele modele de cadre sub-frame pot fi folosite pentru a scadea timpul de focusare sau timpul de download. O imagine cu rezolutie full-frame se va up-data la o rata de 5 cadre pe secunda.

Diafragma mecanica si diafragma electronica

Diafragma electronica a senzorului permite expuneri scurte de pana la 0.001 secunde. Marea majoritate a camerelor cu dimensiuni similare se bazeaza doar pe acest tip de diafragma deoarece implementarea unei diafragme mecanice in corpul camerei este dificil si scump de realizat. SBIG a implementat o astfel de diafragma pentru capturarea automata a cadrelor negre. Aceasta caracteristica creste mult performantele camerei, in special atunci cand este folosita ca un autoguider. Racirea cipului pentru reducerea zgomotului nu este necesara pentru timpii mici de expunere folositi in fotografia planetara sau in autoghidaj.

Mai trebuie specificat faptul ca ST-i foloseste un convertor de 16 biti A/D pentru obtinerea unei rezolutii superioare.

Fotografia planetara

Software-ul Planet Master este folosit pentru a creste claritatea fotografiilor planetare. Preia o secventa de imagini, le testeaza pentru claritate si o pastreaza pe cea mai clara. Planet Master va emite doua beep-uri de fiecare data cand este obtinuta o imagine clara. La final, programul va selecta cea mai clara dintre imagini.

 

 

 

 

 

Geanta de transport si Software

ST-i se livreaza intro geanta captusita cu burete, un cablu USB 15', cablu de urmarire si CD-uri cu software cu indicatii de instalare.

click pentru a mari imaginea

ST-i monocrom

Pret: 560 + TVA

 

ST-i color

Pret: 475 + TVA

 

Disponibilitate: la comanda

 

Specificatii

CCD KAI-0340
Rezolutie 648x486
Marime pixeli 7.4 microni
Dimensiune CCD 4.8 x 3.6 mm
Capacitate Full Well 25.500e-
Curent negru 0.5e- @25grC
Antibloomind da
Zgomot de citire 8.6e-
Convertor A/D 16 biti
Moduri binare 1x1, 2x2, 1xN, 2xN
Rata de digitalizare 4MHz
Racire nu
Alimentare USB
Interfata PC USB 2.0
Dimensiuni 1.25"x 3.5"
Montare ST-i kit de ghidaj
Greutate 62.5g
Backfocus 13.36mm
Filtre cu filet 1.25"
Adaptor obiective montura C

vezi si Kit de ghidaj pentru ST-i SBIG

 

inapoi la pagina anterioara