Filtru solar - Baader Planetarium

pagina anterioara

Filtru AstroSolar si film Turbo Baader Planetarium

Filtrul solar produs de Baader Planetarium se prezinta sub forma unei folii/film ce produce imagini in lumina alba a Soarelui. Imaginile Soarelui prin filtrul AstroSolar prezinta detalii fine, inclusiv detalii fine penumbrale, granulatia soarelui, pete solare. Discul solar contrasteaza cu cerul negru complet, imaginea fiind lipsita de ceata si reflexiile existente in filtrele tipice fabricate din mylar sau sticla. Imaginile sunt mai clare si mai contrastante decat in orice alt filtru obisnuit din mylar sau sticla. Detaliile se pot imbunatati prin utilizarea si a unui filtru Solar Continuum.

Datorita faptului ca Soarele este prezentat in lumina naturala, in culoarea lui reala - alb neutru cu o tenta slaba albastra - filtrul poate fi combinat cu alte filtre colorate sau filtre de interferenta ce permit observatorului sa se concentreze pe observarea doar in anumite lungimi de unda pentru investigarea diferitelor straturi ale atmosferei solare.

Performanta optica este aceeasi cu a filtrelor de sticla de inalta calitate, cu suprafete plan-paralele. Analizele interferometrice ale filtrului au aratat ca acesta are un raport Strehl cuprins intre 94% si 96% asemanator cu cel al refractoarelor apocromate bune.

Filtrul AstroSolar este lipsit de microgauri, fiind acoperit pe ambele parti, astfel ca sansa ca doua gauri sa se suprapuna este foarte mica. Filtru AstroSolar a fost aprobat pentru siguranta ochilor de catre Biroul National de Standarde din Germania si este testat conform normelor EG 89/686 si EN169/92. Straturile antireflective si productia este controlata permanent pentru consistenta pentru a asigura protectia ochilor.

Filtrul AstroSolar este disponibil in doua densitati diferite. In densitatea ND 5 filtrul este bun pentru utilizarea vizuala in telescop. In densitatea ND 3,8 filtrul se poate folosi doar pentru astrofotografie. Filtrul AstroSolar ND 3,8 permite timpi de expunere scurti de 1/1000 sec. Nu folositi filtrul AstroSolar ND 3,8 pentru observatii vizuale!

Filtrul se utilizeaza acoperind intreaga apertura/deschidere a telescopului astfel incat toata lumina solara care ajunge la telescop sa fie filtrata. Luneta cautatoare se poate acoperi si ea cu un filtru AstroSolar pe toata apertura. Daca nu se acopera luneta cautatoare cu filtru, aceasta trebuie inlaturata de pe telescop pentru a preveni eventualele accidente rezultate din privitul la Soare prin luneta cautatoare fara filtru. Filtrul AstroSolar se monteaza peste apertura telescopului  prin intermediul unei celule pe care o puteti contrui dvs. Manualul filtrului va prezinta cum sa construiti o celula din banda de carton in care sa fixati folia de filtru peste toata apertura telescopului.

1

2

 

 

3

4

Imaginile de mai jos: Patrick Pelletier / Franta. Telescop refractor 115mm, Baader FFC si camera Atik 2 HS.

In stanga: filtru AstroSolar + Filtru IR Cut + Filtru Solar Continuum

Mijloc: Filtru Baader Calciu-Linia K + filtru AstroSolar

Dreapta: Filtru H-alfa, SolarSpectrum

 

Filmul Turbo este o folie extrem de transparenta dezvoltata pentru aplicatii stiinfiice si utilizata ca baza pentru filtrul AstroSolar. Filmul a fost utilizat in institutele din Germania ca membrana optica pentru experimente de fizica particulelor si nucleare. Substratul a fost rafinat si omogenizat pentru Baader Planetarium.

Filtru Turbo

Interferograma filmului Turbo

Datorita acestor procese filmul Turbo atinge o omogenitate aproape perfecta si are performante asemanatoare cu o fereastra optica cu o planeitate de lambda/10. Filmul Turbo se foloseste pentru protectia echipamentului optic (lunete, telescoape) impotriva prafului, a umiditatii si pentru reducerea curentilor de aer fara a reduce performantele optice ale instrumentului. De asemenea se poate folosi pentru construirea de ferestre optice, inchiderea ferestrelor observatorului sau a fantei domului, pentru sigilarea de camere de test si pentru inspectia optica de la distanta. Mai multe detalii despre filmul Turbo puteti gasi pe pagina dedicata acestuia.

Model

Filtru AstroSolar ND 5 format 20X30cm Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi
Filtru AstroSolar ND 5 format 100X50cm Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi
Filtru AstroSolar ND 3,8 format 100X50cm
Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi
Folie Turbo format 127X51cm Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi

inapoi la pagina anterioara