Filtre pentru camere CCD - SBIG

pagina anterioara

Filtre LRGBC - CCD

O foarte mare parte din fotogarfiile astronomice de calitate sunt realizate cu ajutorul unei camere CCD monocrome si cu ajutorul unor filtre colorate RGB sau LRGBC.

Un filtru L blocheaza lumina UV si IR, permitand trecerea doar  lungimilor de unda corespondente filtrelor RGB.

Un filtru C nu blocheaza emisiile UV si IR dar este folosit pentru a asigura un semnal maxim de transmisie pe intreaga gama a CCD-ului. Realizand mai multe fotografii separate, cu ajutorul unor filtre diferite si combinand rezultatele pentru a produce o imagine RGB, intreaga rezolutie a senzorului CCD este folosita si o buna parte din latimea de banda este pastrata pentru procesarea imaginii.

Click pe imagine pentru a afla mai multe informatii despre filtrele LRGBC si pentru a vedea lista completa cu filtre si seturi de filtre LRGBC

Filtre narrow-band (de banda ingusta)

Pe langa filtrele RGB, in fotografia astronomica se mai folosesc si filtre narrow-band. Spre exemplu, folosirea filtrului H-alpha narrow-band impreuna cu filtrele RGB va accentua aparitia nebuloaselor de emisie. Cele mai impresionante fotografii ale nebuloaselor de emisie au fost realizate cu o camera monocroma CCD si un filtru H-alpha.

Alte filtre care fac parte din aceasta categorie sunt H-beta narrow-band, SII si OIII

Click pe imagine pentru a afla mai multe informatii despre filtrele narrow-band si pentru a vedea lista completa cu seturi de filtre narrow-band

Filtre fotometrice UBVRI

click pentru imagine mai mare

Filtrele UBVRI sau BVI sunt destinate celor care studiaza in detaliu anumite stele sau celor care realizeaza diferite masuratori fotometrice.

Acest tip de filtre fotometrice au evoluat mult de la prima lor folosire din 1950. In acel an Harold Johnson a stabilit trei benzi fotometrice pornind de la senzitivitatea tubului fotomultiplicator pe care il folosea la acea data. Cativa ani mai tarziu a mai stabilit inca doua benzi importante in fotometrie: rosu si infrarosu (R si I). Incepand cu anii '80 senzorii CCD au inceput sa inlocuiasca vechile tuburi fotomultiplicatoare astfel incat a fost necesar un nou set de filtre destinat camerelor CCD, un set care sa produca un rezultat identic cu cel oferit de combinarea vechilor filtre cu tuburi fotomultiplicatoare. Bessel a reusit acest lucru in 1990, impunand un nou standard in acest domeniu al fotometriei.

Puteti consulta aici curba transmisiei tipice la filtrele UBVRI:

Aceste filtre fotometrice au o calitate inalta, sunt atent finisate si sunt invelite cu straturi anti-refelx.

 

Model

Pret cu TVA Disponibilitate
Set filtre UBVRI 1.25" - SBIG 955 euro la comanda
Set filtre UBVRI 50mm - SBIG la cerere la comanda
Set filtre UBVRI 1,25" - Baader 2620 RON la comanda

inapoi la pagina anterioara