Filtre pentru comete?
Cometa PanSTARRS, 17 martie 2013 - Lucian Hudin
Mare parte din luminozitatea unei comete este data de lumina Soarelui reflectata si imprastiata de praful care compune coada cometei. O alta parte a luminozitatii se datoreaza gazului emis care este ionizat de energia vantului solar. Aceast gaz ionizat emite in general in OIII (501nm) si cyan (511 si 514nm).
Daca doriti sa urmariti prin telescop o cometa, este important sa luati in considerare urmatoarele aspecte atunci cand doriti achizitionarea unui filtru:
In ceea ce priveste praful din coada cometei, nu se pot filtra doar componenetele dominante ale luminii (cum sunt nebuloasele de emisie de exemplu in H-alfa) prin blocarea celorlalte lungimi de unda. Filtrele se pot comporta ca in cazul observarii unor galaxii: ele doar pot reduce poluarea luminoasa. Este adevarat faptul ca in cazul cometelor mai putin stralucitoare se reduce si luminozitatea cozii cometei, dar mai importanta este suprimarea drastica a poluarii luminoase. Acest fapt duce la cresterea contrastului si la o mai buna evidentiere a cometei pe fondul unui cer negru.
Daca va aflati in apropierea unui oras, un filtru Baader UHC-S este potrivit pentru observarea cometelor in timpul noptii. Acest filtru nu va fi insa folositor daca majoritatea luminii parazite nu este reprezentata de poluarea luminoasa a oraselor, ci de lumina de asfintit.
Filtrele de banda ingusta nu sunt recomandate pentru observarea luminii date de praful aflat in coada cometei.
O alta posibla componenta a luminii parazite este reprezentata de lumina lunii. De aceea utilizarea unui filtru Moon & Skyglow Neodymium Baader cu un filtru de blocare UV/IR se poate dovedi foarte practica. Datorita curbei spectrale uniforme, imaginea cometei va fi una naturala.
Un efect similar, dar mai dramatic, este oferit de filtrul Baader Semi-APO care contine acelasi substrat ca si filtrul Moon & Skyglow. Are in plus un strat care amortizeaza spectrul albastru al luminii oferind o imagine mult mai proeminenta a cometei.
In special in lumina amurgului, cand lumina albastra este predominanta, este important sa folosim un filtru pentru cresterea contrastului. Acest lucru se poate realiza folosind un filtru Baader FringeKiller. Fabricate initial pentru refractoare, filtrele FringeKiller au avantajul ca reduc stralucirea albastra a cerului, dar permit trecerea completa a luminii in lungimile de unda OIII si cyan.
Referitor la coada de gaz a cometelor, este posibil sa capturam acele linii discrete de gaz ionizat folosind un filtru de banda ingusta cu un maxim de contrast. Din pacate, aceste linii de emisie sunt diferite de la o cometa la alta. Teoretic, este nevoie de realizarea unui filtru care sa permita doar trecerea unei anumite lungimi de unda, carcacteristica acelei comete pe care dorim sa o urmarim. Dar acest lucru nu este de cele mai multe ori posibil, producerea unor filtre dedicate doar unei comete nefiind rentabila pentru producatori: ele se pot dovedi a fi dezvoltate prea tarziu si, in plus, vor fi inutile dupa trecerea cometei. Dar, cel mai probabil, liniile de emisie vor fi undeva in zona 500 - 514nm. Pentru a scoate in evidenta aceste linii se pot folosi filtre OIII Baader Planetarium.
Concluzie
Daca luam in considerare cele amintite mai sus, putem trage urmatoarele concluzii:
Filtrul Baader Neodymium Moon & Skyglow se foloseste in amurg, pentru a avea o imagine naturala a cometei - in special a cozii cometei. Filtrul reduce si din luminozitatea cometei. Acest filtru este recomandat in special datorita pretului sau redus.
Filtrul UHC-S (dezvoltat de Baader Planetarium pentru a fi utilizat in orase sau in apropierea acestora pentru a elimina poluarea luminoasa) poate fi considerat filtrul care are cel mai vizibil efect, in special dupa lasarea intunericului. Pe langa eliminarea poluarii luminoase, acest filtru creste si vizibilitatea liniilor de emisie produse in spectrul OIII.
In teorie, dar neverificat practic inca datorita lipsei unei comete mari, filtru Baader Semi-APO s-ar putea dovedi mai eficient pe timpul serii. Filtrul, pe langa proprietatile filtrelor Baader Moon & Skyglow reuseste in plus sa elimine zona albastra a spectrului luminos. Din punct de vedere fotografic este foarte util prin blocare portiunilor UV si IR ale spectrului.
Tot pentru orele de inserare este recomandat si filtrul FringeKiller care atenueaza lumina albastra si blocheaza portiunile UV si IR ale spectrului. Deoarece lumina albastra nu este eliminata complet, balansul de culoare este mentinut cu succes.
Toate filtrele despre care am amintit mai sus sunt potrivite pentru lumina reflectata de praful din coada cometelor. Pentru a evidentia insa gazul ionizat al cometelor se poate folosi un filtru Baader OIII. Datorita lungimii de unda pe care o lasa sa treaca, 10nm, acest filtru este recomandat si pentru fotografierea cometelor.
Se pot folosi si filtre polarizante pentru a reduce luminozitatea cerului, dar, in functie de pozitia cometei fata de soare, este posibil ca aceste filtre sa reduca si din luminozitatea cometei.
Concluzia finala este ca toate aceste filtre se pot dovedi utile, in functie de tipul cometei pe care o urmeaza sa o observati, de locul in care va aflati si de ora la care cometa este vizibila pe cer. Tinand cont de faptul ca unele comete pot fi vazute doar o singura data in viata, este important sa fim pregatiti sa le putem observa in cele mai bune conditii.
© Toate drepturile asupra continutului acestui site apartin STARMAX S.R.L. Orice reproducere partiala sau totala fara acordul STARMAX S.R.L. reprezinta un furt si va fi pedepsita conform legii.